Linkuri accesibilitate

Miniștrii de externe UE aprobă noi sancțiuni împotriva Belarus


 Josep Borell, șeful diplomației europene.
Josep Borell, șeful diplomației europene.

Miniștrii europeni de externe au convenit luni asupra unor sancțiuni care vor lovi sectoarele cheie ale economiei din Belarus și surse majore de venituri pentru regimul de la Minsk, ca răspuns la aducerea forțată la sol a unui avion european de pasageri în luna mai și arestarea unui activist de opoziție care se afla la bord.

Belarus a deturnat un avion ca să aresteze un jurnalist de opoziție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Agențiile de știri citează diplomați care participă la reuniunea miniștrilor europeni de externe la Luxembourg, spunând că sancțiunile economice vizează exporturile de potasă, industria tutunului, cea a petrolului și produselor petrochimice, sectorul financiar.

Potrivit AFP, măsurile convenite de miniștri, care mai includ interzicerea vânzărilor de echipamente de supraveghere către Belarus și înăsprirea unui embargo asupra armelor, ar trebui adoptate în mod oficial de către cele 27 membre ale Uniunii Europene în zilele următoare. Ceva mai devreme, s-a anunțat că miniștrii europeni de externe au aprobat noi sancțiuni nominale împotriva a zeci de funcționari și entități din Belarus, inclusiv membrii familiei președintelui autoritar Alexander Lukașenka, pentru încălcarea gravă a drepturilor omului și suprimarea violentă a protestelor pro-democrație.

Fiul lui Lukașenka, Dmitri, și soția fiului său cel mare, Lilia, au fost, de asemenea, incluși pe lista sancțiunilor pentru că „au beneficiat și au sprijinit regimul Lukașenka”.

Noile măsuri de înghețare a activelor și interdicții de viză au fost convenite de experți ca reacție la decizia autorităților de la Minsk de a deturna, luna trecută, un zbor comercial Ryanair, care făcea cursa Atena-Vilnius. După ce avionul a fost forțat să aterizeze la Minsk, un activist al opoziție aflat la bord a fost reținut, alături de prietena sa.

UE a interzis deja companiilor aeriene din Belarus să folosească spațiul aerian al Uniunii Europene sau să aterizeze pe aeroporturile din UE.

Chiar înainte de incident, UE avea în vedere noi sancțiuni, ca răspuns la reprimarea brutală a opoziției de către regimul Lukașenka în urma alegerilor disputate din august trecut.

Oficialii UE pregătesc, de asemenea, o serie de măsuri mai ample menite să afecteze economia țării, potrivit șefului politicii externe europene, Josep Borrell.

„Vom aproba pachetul de noi sancțiuni, care este un pachet mai larg", a declarat Borrell jurnaliștilor când a ajuns la Luxemburg pentru a conduce ședința ministerială.

Dacă este aprobat de guvernele UE la nivel politic, cea mai recentă rundă de sancțiuni va include interzicerea de noi împrumuturi pentru Belarus sau garanții pentru investițiile din această țară.

Totodată, va fi interzisă tranzacționarea titluri sau achiziționarea de obligațiuni pe termen scurt, a relatat agenția Reuters săptămâna trecută.

XS
SM
MD
LG