Linkuri accesibilitate

Mini-summit Ucraina - Germania - Franța pentru a discuta tensiunile cu Rusia


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnește miercuri, la Bruxelles, cu președintele Franței și cu noul cancelar al Germaniei, într-o reuniune a formatului „Normadia” dar fără Rusia, pentru a discuta tensiunile de la granița sa estică, unde Moscova a masat zeci de mii de militari. Rusia face parte din „formatul Normandia” dar este absentă de la discuția de astăzi care are loc înainte de summit-ul Parteneriatului Estic.

Pe lângă tensiunile de la graniță, este de așteptat că pe agendă să se regăsească și controversatul gazoduct Nord Stream 2, care va alimenta directa Germania cu gaze din Rusia, prin Marea Baltică, evitând Ucraina. Este motivul pentru care Kievul critică acest proiect, în timp ce Statele Unite, avertizează că Nord Stream 2 va mări dependența țărilor europene de gazul rusesc.

Pentru moment, certificarea gazoductului este blocată de Agenția Germană de Reglementare, care cere concernului Gazprom – acționarul majoritar al proiectului – ca partea de gazoduct din Germania să fie administrată de o firmă creată în Germania. Este însă numai o amânare până în ianuarie, problema ar putea fi rezolvată, dacă Nord Stream 2 primește și aprobarea Comisiei Europene.

Nord Stream 2 - încă trei obstacole (septembrie 2021)

Gazprom, care deține Nord Stream 2, ar vrea să înceapă exportul de gaze până la sfârșitul anului. Mai sunt trei etape:
1. Tronsoanele conductei trebuie curățate și apoi verificate pentru scurgeri și alte potențiale probleme -se numește etapa de pre-punere în funcțiune. În funcție de tehnica utilizată, ar putea dura trei luni.
2. Nord Stream 2 trebuie să primească un certificat de siguranță de la un certificator independent, recunoscut la nivel internațional, înainte de a fi umplut cu gaz natural. În discuție este o firmă norvegiană.
3. Trebuie să primească aprobarea de la autoritatea de reglementare în energetică din Germania, „Bundesnetzagentur” care va certifica faptul că modelul de propietate și de operare este conform cu reglementările UE privind gazele.
Nord Stream 2 și-a înaintat dosarul pe 11 iunie. Procesul de certificare poate dura până la 10 luni. Sunt o serie de contestații însă „Bundesnetzagentur” ar putea acorda o aprobare provizorie dacă este convinsă că prețurile ridicate la gaz și stocurile scăzute amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.

XS
SM
MD
LG