Linkuri accesibilitate

Ministerul american de Justiție vrea să pună sechestru pe proprietăți ale oligarhului ucrainean Kolomoiski


Ihor Kolomoiski (foto arhivă)
Ihor Kolomoiski (foto arhivă)

În Statele Unite, autoritățile încearcă acum să pună sechestru pe mai multe proprietăți ale omului de afaceri ucrainean Ihor Kolomoiski, oligarh apropiat de președintele Volodimir Zelenski. Asta după ce cu două zile în urmă, Biroul Federal de Investigații (FBI) făcuse descinderi la sediile a două companii care-i aparțin omului de afaceri ucrainean.

Potrivit Ministerului american al Justiției, Kolomoiski și asociatul său Ghenadi Boholiubov ar fi „furat miliarde de dolari” din banca PrivatBank pe care o aveau în Ucraina, prin împrumuturi frauduloase după care ar fi spălat banii în Statele Unite, cu ajutorul a doi parteneri americani. Banii ar fi fost folosiți de Kolomoiski și partenerii americani pentru a cumpăra o serie de firme comerciale precum și mai multe fabrici de oțel și aliaje, în Statele Unite.

Avocatul lui Kolomoiski a trimis o declarației cotidianului Washington Post în care precizează că clientul său respinge „categoric” toate acuzațiile aduse de Ministerul american de Justiție.

În Ucraina, postul de televiziune al lui Kolomoiski a jucat un rol central în lansarea carierei politice a actualului președinte Volodimir Zelenski.

Kolomoiski și partenerul său Boholiubov sunt unii din cei mai mari oameni de afaceri din Ucraina. S-au întors în Ucraina, din exilul autoimpus, la o lună după victoria lui Zelenski în alegerile prezidențiale.

Relația președintelui cu omul de afaceri a fost mereu o problemă în calea relațiilor Ucrainei cu partenerii occidentali, care își condiționează sprijinul financiar de lupta cu corupția.

XS
SM
MD
LG