Linkuri accesibilitate

Ministerul chinez de externe: China nu este provocarea sistemică imaginată de NATO


Vladimir Putin și Xi Jinping
Vladimir Putin și Xi Jinping

„Este inutil de a exagera aşa-zisa ameninţare chineză”, a declarat joi ministerul de Externe de la Beijing, după ce noua strategie NATO, adoptată miercuri la summitul de la Madrid, menționează pentru prima dată pericolul potențial pe care ambițiile geopolitice și comerciale ale Chinei le reprezintă pentru Alianța Nord-Atlantică.

„China nu este deloc provocarea sistemică pe care şi-o imaginează NATO”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian. În opinia Beijing-ului, „NATO este cea care constituie adevărata provocare sistemică pentru pacea şi stabilitatea mondiale”.

Noua strategie NATO critică în special „parteneriatul strategic aprofundat” între Beijing şi Moscova şi „tentativele lor reciproce de a submina regulile pe care se bazează ordinea internaţională”.

Ministerul de externe chinez a atacat totodată întreaga strategie NATO, care – în ochii Beijing-ului – „pretinde că este o organizaţie regională şi de natură defensivă, dar (...) nu încetează să se extindă dincolo de aria sa regională şi de competenţele sale”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG