Linkuri accesibilitate

Ministerul de Externe: Reținerea lui Gh. Cavcaliuc la Moscova a fost provocată chiar de cel reținut


Gheorghe Cavcaliuc

Ministerul de Externe spune că reținerea la Moscova a politicianului moldovean Gheorghe Cavcaliuc a fost provocată chiar de cel reținut, el mergând în Rusia în mod deliberat, ciuda faptului că are interdicție de intrare pe teritoriul rus.

Lider al partidului PACE, Cavcaliuc a fost reținut în dimineața de 4 iulie pe aeroportul Sheremetievo, colegii săi de partid spunând ulterior într-o conferință de presă la Chișinău, că vor organiza proteste pentru eliberarea sa.

Într-un comunicat de presă difuzat după verificări, ministerul moldovean de Externe a calificat incidentul drept „provocare pusă la punct și realizată premeditat” de Cavcaliuc și spune că va informa alte autorități moldovene, inclusiv Comisia Electorală Centrală.

ACE candidează la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, dar sondajele de opinie sugerează că nu va depăși pragul electoral. Cavcaliuc și alți doi colegi de partid se află în continuare la Moscova, urmând să revină la Chișinău în seara zilei, având bilete de avion dus-întors rezervate în prealabil, a mai spus Ministerul de Externe.

Aceste informații au fost ulterior infirmate parțial de membrii Partidului Acasă Construim Europa. Într-o conferință de presă, prim-vicepreședintele partidului Denis Roșca a declarat că, pe 2 iulie, PACE a înștiințat Ministerul de Externe și Ambasada R. Moldova la Moscova despre intenția celor trei membri de a se deplasa în Federația Rusă, dar nici Ambasada, nici Ministerul nu a spus că există vreo interdicție ca Gheorghe Cavcaliuc să intre în Federația Rusă, relatează agenția IPN.

În vârstă de 39 de ani, Cavcaliuc a intrat în politică în 2020, după o carieră de polițist care îl găsea, în 2019, în funcția de șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției. Și-a dat demisia după îndepărtarea de la guvernare a Partidului Democrat al lui Vlad Plahotniuc, în 2019.

Vezi comentarii

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG