Linkuri accesibilitate

Ministerul de Externe recomandă cetățenilor să se abțină de la călătorii neesențiale în Ucraina


Regiunea Odesa, granița cu Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău recomandă cetățenilor să se abțină de la călătorii neesențiale în Ucraina, iar celor care deja se află pe teritoriul statului vecin, să evalueze necesitatea de a rămâne în această țară. Recomandarea vine în contextul evoluțiilor de securitate din proximitatea Ucrainei, precum și a anunțurilor unor companii aeriene de a-și suspenda zborurile spre/dinspre Ucraina, se spune într-un comunicat de presă al MAEIE.

Totodată, ministerul recomandă cetățenilor moldoveni să evite orice deplasare în regiunile de est ale Ucrainei și să urmărească anunțurile autorităților de la Kiev.

În cazul în care totuși cetățenii moldoveni rămân pe teritoriul Ucrainei, ei sunt îndemnați să manifeste prudență atunci când își planifică deplasările și să evite zonele în care se desfășoară evenimente cu participarea unui număr mare de persoane. Ministerul de Externe de la Chișinău mai anunță că au fost create linii ale telefoanelor de urgență ale misiunilor diplomatice, care sunt active în regim 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână: Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de email: kiev@mfa.gov.md; Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de email: odesa@mfa.gov.md.

O avertizare similară a emis și Ministerul român de Externe, care recomandă cetățenilor să manifeste o atenție deosebită şi, de asemenea, să ia în considerare părăsirea teritoriului Ucrainei cât mai curând posibil. De asemenea, MAE sfătuieşte cetăţenii români din Ucraina, inclusiv reprezentanţii mass-media, să fie vigilenţi, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure, să îşi ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcţie de situaţia de securitate din zonă şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene. Totodată, ministerul de la București recomandă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Ucrainei să îşi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina la misiunea diplomatică de la Kiev sau la oficiile consulare din Ucraina, Odesa, Cernăuţi şi Solotvino. Datele de contact le găsiți aici

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG