„Deci, pentru anumite școli, din anumite raioane, o să punem la dispoziție opțiunea de a alege o școală din apropiere cu disponibilitatea de transport”, explică ministrul. Pentru părinții care vor fi de acord cu propunerea ministerului, mai adaugă Dan Perciun, autoritățile se gândesc la „anumite alocații lunare, sau la un prânz gratuit pentru copil”.
Totodată, profesorilor care vor fi nevoiți să se deplaseze la școlile din localitățile alăturate, ministrul spune că statul ar putea să le plătească o „indemnizație de transport”.
„Cred foarte mult în ofertă și nu în constrângere. Și cred că la prima etapă trebuie să oferim ceva. Și eu cred că ministerul poate până în noiembrie, decembrie a acestui an, să vină cu o ofertă și să intrăm într-un dialog cu părinții, cu comunitățile, să vedem reacția lor la această ofertă și să acționăm corespunzător”, a spus ministrul Educației.
Câteva declarații din acest interviu:
- Dan Perciun susține că sistemul educațional duce o lipsă de aproximativ 8.000 de profesori.
- Ministerul Educației va propune majorarea mediei de admitere pentru specialitățile pedagogice, pentru a atrage absolvenți mai buni.
- Salariile mici, arderea profesională a cadrelor didactice, scăderea prestigiului profesiei de pedagog sunt printre principalele probleme din sistem.
- „ Profesorii deseori nu se simt în siguranță în comunitate, în clasă. S-au tensionat mult relațiile dintre profesori și elevi în ultima perioadă. Din diverse motive. Școala duce după sine toată povara problemelor sociale care există în Republica Moldova”, crede ministrul Dan Perciun.
- Un tânăr specialist ar trebui să primească cel puțin 11.000 de lei, iar un profesor cu experiență - aproximativ 20.000 de lei, crede ministrul Educației, Dan Perciun.
- Până la sfârșitul anului, din cele 175 de școli cu toalete în curte, 25 vor avea problema rezolvată. Pentru 2024, ministerul planifică să mai rezolve problema cu toalete din curte în alte 100 de școli.