Linkuri accesibilitate

Ministerul Justiției din Rusia etichetează alți jurnalişti legați de RFE/RL ca „agenți străini”


Ministerul Justiției din Rusia a etichetat ieri, 3 decembrie încă patru jurnalişti – actuali și foști angajați ai serviciului Tatar Bașkir al postului nostru - drept „agenți străini” - o denumire folosită de guvernul de la Moscova in baza contriversatei sale legislații a agenților străini.

Jurnaliştii Alina Grigorieva, Andrey Grigoryev, Regina Khisamova şi fosta colaboratoare Regina Gimalova au fost adăugate la registrul rus al „agenţilor străini”, a anunțat ministerul.

Legislația controversată a „agentului străin” a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat și folosită din ce în ce mai mult pentru a reduce la tăcere și a desființa grupurile din sectorul civil și mass-media independente din Rusia. Ea cere ca organizațiile neguvernamentale care primesc asistență străină și pe care guvernul le consideră implicate în activitate politică să fie înregistrate, să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor autorităților din Rusia.

Președintele RFE/RL, Jamie Fly, a condamnat demersul autorităților ruse și a reafirmat hotărârea Serviciului Tatar Bashkir de a continua să relateze pentru publicul din interiorul Rusiei, o misiune pe care a numit-o „mai importantă ca niciodată”. „Chiar dacă Kremlinul își sporește amenințările împotriva Ucrainei, regimul Putin își intensifică campania împotriva jurnaliștilor care îndrăznesc să raporteze faptele din interiorul granițelor Rusiei”, a spus Fly.

Eticheta de „agenți străini” a determinat mai multe ONG-uri, organizații media și alte grupuri să își înceteze activitatea, deoarece nu mai pot primi venituri din publicitate. Desemnarea drept ” agent străin” limitează, de asemenea, alte mass-media să citeze o astfel de organizație fără a include o declinare a răspunderii. Legislația „agenților străini” este folosită de autoritățile ruse acum și pentru a demara procesul de închidere a uneia dintre cele mai prestigioase organizații rusești pentru drepturile omului din lume post-sovietică, International Memorial.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG