Linkuri accesibilitate

10 diplomați ruși expulzați din România


Zidul ambasadei ruse de la București pătat în semn de protest cu vopsea roșie, februarie 2022.

Ministerul român de externe a decis expulzarea a 10 diplomați ruși de la ambasada rusă în România, ca răspuns la crimele odioase comise în orașul Bucea și în alte localități din Ucraina, „pentru care răspunderea aparține Rusiei”.

Diplomația de la București informează într-un comunicat de presă că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valer Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice. Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, se spune în comunicatul citat.

Tot marți, 5 aprilie, Danemarca și Italia au anunțat expulzarea a zeci de diplomați ruși, invocând crimele de la Bucea, după ce luni, același lucru fusese decis de Germania, Franța, Letonia și Lituania.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG