Linkuri accesibilitate

Ministerul rus al Justiției a adăugat publicația „Insider” din Letonia și cinci jurnaliști pe lista de „agenți străini”


Clădirea în care își are sediul publicația letonă „Insider”
Clădirea în care își are sediul publicația letonă „Insider”

Ministerul Justiției din Rusia a adăugat publicația independentă Insider din Letonia pe lista sa de „agenți străini”, împreună cu cinci jurnaliști, printre care și un colaborator al postului nostru de radio. Ministerul a actualizat registrul „agenților străini” vineri, aducând numărul total de entități și persoane considerate astfel la 34.

Publicația Insider a colaborat cu site-ul de investigații britanic Bellingcat la mai multe proiecte, inclusiv la publicarea în decembrie a unui raport care implica Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei în otrăvirea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi în urmă cu un an.

Cei cinci jurnaliști adăugați pe listă sunt Mihail Rubin, Sofia Groisman, Ilia Rozdețvenski, de la The Project, Iulia Apuhtina de la filiala din Rusia a Open Media și Alexei Posternak, colaborator al serviciilor în limba rusă al postului nostru.

„În legătură cu includerea The Insider pe lista Ministerului Justiției, vă informăm că redacția continuă să lucreze în aceeași compoziție și că își va menține politica editorială”, se arată într-o declarație pe site-ul său web.

Controversata legislație a „agentului străin” a Rusiei a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat. Aceasta cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență externă și pe care guvernul rus le consideră angajate în activități politice să fie înregistrate, să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor autorităților ruse. În 2017, guvernul rus a plasat și Serviciul rusesc al postului nostru radio Svoboda pe aceasta listă, împreuna cu alte șase servicii de știri în limba rusă și cu televiziunea în limba rusă Current Times. Și serviciul rus al Vocii Americii a fost, de asemenea, adăugat pe listă. La sfârșitul anului 2020, legislația a fost modificată din nou pentru a permite guvernului rus să includă și persoane fizice, inclusiv jurnaliști străini, pe lista „agenților străini” și să le impună restricții.

La începutul acestui an, instanțele ruse au început să impună amenzi mari împotriva postului nostru pentru că a refuzat să marcheze articolele cu o etichetă speciala furnizată de guvernul rus. Europa Liberă/ Libertatea consideră amenzile care au fost impuse „o campanie de constrângere și intimidare sponsorizată de stat”, în timp ce Departamentul de Stat american le-a descris drept „intolerabile”. Human Rights Watch a descris legislația privind agenții străini ca fiind „restrictivă” și menită să „să demonizeze grupurile independente”. Legea organizațiilor „indezirabile în Rusia”, adoptată în mai 2015 și actualizată de atunci, a făcut parte dintr-o serie de reglementări promovate de Kremlin menite să reducă la tăcere mai multe organizații non-profit și neguvernamentale care au primit finanțare din surse străine - în principal din Europa și Statele Unite.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG