Linkuri accesibilitate

Ministra de Externe a Belgiei, la Chișinău: Perspectiva de aderare la UE se va apropia odată cu îndeplinirea reformelor


Ministra de externe a Belgiei, Hadja Lahbib și șeful diplomației de la Chișinău Nicu Popescu la ministeriala Francofoniei din Tunisia, noiembrie 2022.

Pentru ca Uniunea Europeană să rămână credibilă, fiecare stat-candidat trebuie să îndeplinească reformele necesare, înainte de aderare, a spus ministra de externe a Belgiei, Hadja Lahbib, venită la Chișinău pentru a deschide o ambasadă a țării sale în R. Moldova.

În timpul unui briefing ținut împreună cu omologul său de la Chișinău, Nicu Popescu, șefa diplomației belgiene a remarcat că R. Moldova a făcut „progrese remarcabile” în domenii ca participarea activă a societății civile, promovarea egalității de gen și modificarea legilor electorale. În context, Popescu a precizat că, din cele nouă condiții primite în iunie 2022, R. Moldova a îndeplinit trei, pe trei dintre ele a făcut progrese bune, iar pe alte trei „trebuie să continue lucrul”.

„Belgia, ca țară fondatoare a UE, este gata să vă însoțească pe parcursul acestui drum și să împărtășească din experiența sa”, a declarat Hadja Lahbib. De altfel, mai mulți angajați din administrația publică din R. Moldova vor merge în Belgia pentru un schimb de experiență.

Chișinăul mizează pe ajutorul Belgiei în deschiderea negocierilor de aderare, dar și pentru evoluțiile ulterioare în relația cu UE. Și asta pentru că, din ianuarie 2024, Belgia va deține președinția rotativă a UE.

„Azi ne-am exprimat speranța că, în prima jumătate a anului, vom putea face niște pași fermi concreți ca să ne a apropiem de statutul de țară membră a UE”, a afirmat Nicu Popescu.

Autoritățile de la Chișinău speră că R. Moldova va începe negocierile de aderare la UE la sfârșitul acestui an. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus ca o nouă extindere a UE să aibă loc în 2030, tocmai anul la care își dorește să adere R. Moldova.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG