Linkuri accesibilitate

Ministra de Interne îi cere primarului să se adreseze în instanță pentru a interzice protestele Partidului Șor


Ana Revenco
Ana Revenco

Ministra de Interne, Ana Revenco, i-a solicitat, într-o postare pe Facebook, primarului Chișinăului, Ion Ceban, să se adreseze în instanța de judecată pentru a cere interzicerea protestelor organizate de Partidul Șor. În replică, Ion Ceban a afirmat că nu este în competența primăriei Chișinău să facă acest lucru.

Ministra susține că zilnic sunt înregistrate zeci de apeluri la 112 de la cetățeni „care sunt supuși presiunilor din partea celor care se numesc protestatari organizați de Partidul Şor”. De asemenea, ea spune că locuitorii capitalei se plâng de mai multe încălcări pe care le-ar comite protestatarii, cum ar fi „zgomotul excesiv, mizeria de pe străzi, care implică riscuri sanitare, orășeni și jurnaliști agresați, persoane în stare avansată de ebrietate, limbaj licențios”.

„Situația în capitală a ajuns la limita siguranței cetățenilor, de aceea chem cu insistență primăria Chișinău să solicite instanței de judecată interzicerea manifestațiilor organizate de fugarul penal Ilan Șor”, a scris Revenco.

La rândul său, Ion Ceban susține că acest lucru nu ține de competența primăriei. Primarul a făcut trimitere la dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale care stabilește că Poliția „poate îndepărta orice protest și fără implicarea organizatorului în cazul inacțiunii acestuia”. „Să nu caute doamna ministru să-i fac eu lucrările pe care trebuie să le realizeze dumneaei”, a spus Ceban.

Mai multe organizații neguvernamentale au condamnat acțiunile protestatarilor Partidului Șor, care au instalat, pe 26 octombrie, corturi pe pragul și în fața Procuraturii Generale, blocând astfel accesul în clădire. De asemenea, ONG-urile de media au solicitat, într-o declarație, organelor de drept să sancționeze protestatarii care au agresat fizic și verbal mai mulți jurnaliști.

Un comunicat al Poliției anunță că, vineri dimineață, mai mulți tineri protestatari au mutat pe carosabil corturile din fața Procuraturii Generale, blocând circulația. „În același timp, toți protestatarii au părăsit locul aflării în fața Procuraturii Generale, lăsând corturile abandonate și mizerie în preajmă. La întrebarea Poliției care este motivul părăsirii întrunirii, aceștia au răspuns că este o decizie colectivă”, precizează oamenii legii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG