Linkuri accesibilitate

Ministra Sănătății: Autoritățile locale nu pot anula decizii ale Comisiei pentru Sănătate Publică


MinistrA Sănătății, Ala Nemerenco

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a avertizat că autoritățile publice locale nu pot anula decizii ale Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică. Ea a făcut declarația într-o postare pe Facebook la 28 august, la scurt timp după ce primarul Chișinăului, Ion Ceban, a declarat „nulă” în capitală o decizie prin care angajații nevaccinați împotriva COVID-19 ai instituțiilor de învățământ sunt obligați să-și facă teste o dată la două săptămâni din surse proprii, de la 1 septembrie.

Ministra a insistat că testele trebuie făcute pentru a preveni transmiterea virusului la copii o dată cu începutul noului an școlar. Dar a căzut de acord că autoritățile publice locale își pot asuma cheltuielile, dacă doresc. „Cei care vor anula deciziile CNESP își vor asuma totalmente responsabilitatea pentru situația epidemiologică în școli”, a mai scris Nemerenco. Primarul Ceban a spus mai devreme că cheltuielile pentru testarea angajaților nevaccinați din învățământ ar trebui asumate de guvernul care „are bani de parade”, o aluzie la parada organizată în capitală la 27 august cu ocazia Zilei independenței.

El a mai spus că, în cazul unui refuz al guvernului, autoritățile municipale vor face „tot posibilul” pentru a prelua cheltuielile pentru testare.

Autoritățile centrale au cerut testarea din banii proprii ai angajaților nevaccinați într-o încercare de a impulsiona vaccinarea împotriva COVID-19 și a preveni un val de infecții o dată cu începerea noului an școlar.

Doar 73% din angajații școlilor din capitală au fost vaccinați, primarul Ceban spunând că cei care au refuzat o fac din motive religioase sau din cauza unor îngrijorări în legătură cu vaccinurile.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG