Linkuri accesibilitate

Ministra Sănătății explică numărul crescând de infectări cu COVID-19 prin faptul că se fac mai multe teste rapide


Ministra Sănătății din guvernul PAS, Ala Nemerenco, spune că numărul crescând de infectări cu COVID-19 s-ar explica inclusiv prin faptul că se fac mai multe teste rapide. Potrivit IPN, Nemerenco a spus că de când se fac teste și pe ambulanță, numărul testelor a crescut de la 7000 la 10000 în fiecare zi. Nemerenco a mai spus că important este ca sistemul medical să nu fie suprasolicitat, iar pacienții în stare medie-gravă și gravă să fie spitalizați. Dacă vor fi solicitări, vor fi deschise mai multe paturi pentru tratarea pacienților cu COVID-19, a mai declarat ministra.

Nemerenco a mai spus că guvernul nu are deocamdată vreun plan de vaccinare a copiilor, dar că această chestiune se discută, iar dacă se va aplica, apoi numai cu acordul părinților. Ministra a recunoscut că sunt multe infectări în rândul personalului medical, ceea ce arată că este nevoie ca angajații din medicină care au contraindicații la imunizare trebuie să fie scoși din prima linie a luptei cu COVID-19. Nemerenco a confirmat de asemenea că nu se vor mai face „maratoane” ale vaccinării, pentru că ele sunt costisitoare, iar interesul public este mic. Potrivit statisticilor, 21% din populația Republicii Moldova este imunizată împotriva COVID-19 – dar Nemerenco spune că cifra reală ar fi mai mare, fiindcă mulți s-au vaccinat peste hotare, a mai relatat IPN.

În R. Moldova s-au înregistrat joi încă 1289 de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 23 în rândul lucrătorilor medicali, precum și încă 10 decese, dintre care două ale unor pacienți de numai 30 și ceva de ani. Bilanțul de joi este cel mai mare într-o singură zi din ceea ce se numește deja „al patrulea val” al pandemiei în R. Moldova.

XS
SM
MD
LG