Linkuri accesibilitate

R. Moldova merge la o reuniune OSCE boicotată de unele țări, dar va fi aspră cu Rusia


Câteva țări est-europene au decis să boicoteze o importantă reuniune a miniștrilor de externe din OSCE ce se ține joi la Skopje, ca să nu se întâlnească cu colegul lor din Rusia. Ministrul Nicu Popescu va merge.
Câteva țări est-europene au decis să boicoteze o importantă reuniune a miniștrilor de externe din OSCE ce se ține joi la Skopje, ca să nu se întâlnească cu colegul lor din Rusia. Ministrul Nicu Popescu va merge.

Ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, nu va urma exemplul colegilor săi din țările baltice și Ucraina, care nu merg la o importantă reuniune OSCE, joi, în semn de protest față de participarea șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Comunicatorul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov, a spus miercuri Europei Libere că delegația moldoveană condusă de Nicu Popescu va cere la Consiliul Ministerial de la Skopje (Macedonia de Nord) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), pe 30 noiembrie, retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană.

El a mai spus că delegația moldoveană își va „reduce” participarea la ședințele la care va fi prezent ministrul rus de Externe.

Miniștrii de Externe din cele trei țări baltice au spus într-o declarație comună marți că nu vor participa la reuniunea de la Skopje în semn de protest față de posibila participare a ministrului de Externe din Rusia, Serghei Lavrov.

„Regretăm profund decizia care permite participarea personală a ministrului rus de Externe S. Lavrov la cea de a 30-a Sesiune a Consiliului Ministerial de la Skopje. Ea va oferi, doar, Rusiei, încă o ocazie de propagandă”, se spune în declarația comună a șefilor diplomațiilor din Estonia, Letonia și Lituania.

„Participarea lui S. Lavrov (...) riscă să dea legitimitate Rusiei agresoare ca membră de drept a comunității noastre de țări libere, trivializând crimele atroce comise de Rusia”, se mai spune în declarația semnată de Margus Tsahkna (Estonia), Krisjanis Karins (Letonia) și Gabrielius Landsbergis (Lituania).

La puțin timp după anunțul de la Tallinn, Riga și Vilnius, Ministerul de Externe al Ucrainei a confirmat într-o postare pe Facebook că nu va participa la reuniunea din capitala Macedoniei de Nord la nivel de ministru.

În declarația ucraineană se spune printre altele că Rusia a reținut în mod ilegal trei oficiali OSCE ucraineni, care se află în detenție de peste 500 de zile.

„Prezența delegației ruse la reuniunea la nivel ministerial, pentru prima dată de la începutul invaziei pe scară largă ruse din Ucraina, nu va face decât să adâncească criza în care Rusia a aruncat OSCE”, se mai spune în declarația Ucrainei.

Aceste declarații au venit la puține ore după ce Bulgaria, țară UE și NATO, a confirmat marți că își va deschide temporar spațiul aerian pentru Lavrov, care spusese în ajun că va merge la Skopje, dacă Sofia ia o asemenea decizie.

Posibila participare a lui Lavrov la evenimentul de la Skopje ar veni după ce Rusia a reușit să blocheze numirea în postul de președinte prin rotație OSCE în 2024 a Estoniei, deloc dorită de Moscova. Ea ar urma să fie înlocuită, printr-un compromis, de Malta.

Dacă voi nu mă vreți...

Lavrov a sugerat că există interes pentru întâlniri cu el din partea unor reprezentanți occidentali ce vor merge la Skopje.

Diplomația SUA a negat că secretarul de stat Antony Blinken, care va participa la reuniunea din capitala Macedoniei de Nord, ar avea programată vreo întâlnire cu Lavrov.

Prima reuniune a miniștrilor de Externe din OSCE după invadarea Ucrainei de către Rusia a avut loc în decembrie 2022 la Lodz, în Polonia, dar polonezii au decis să nu-l invite pe Lavrov.

De când cu invazia, Lavrov, sancționat de UE pentru contribuția la tragedia din Ucraina, aproape nu a călătorit în Europa, cu excepția R. Belarus, iar dintre țările NATO (cum este și Macedonia de Nord) a vizitat numai Turcia. În Statele Unite a mers, de fapt, la Națiunile Unite, care au unul din sedii la New York.

Bulgarii au anunțat că vor ridica temporar interdicția pentru zboruri rusești în spațiul aerian bulgar numai pentru Lavrov, nu și pentru alți eventuali membri ai delegației ruse aflați sub sancțiuni UE.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG