Linkuri accesibilitate

Ministru bulgar: Reluarea discuțiilor cu Gazprom despre livrările de gaz e inevitabilă


„Libertate sau Gazprom”, lozincă la un protest în fața președinției bulgare, 10 august 2022
„Libertate sau Gazprom”, lozincă la un protest în fața președinției bulgare, 10 august 2022

Bulgaria trebuie să discute cu Gazprom reluarea livrărilor de gaze oprite în aprilie, a declarat pe 22 august ministrul bulgar interimar al energiei, Rossen Hristov, fără să spună când vor fi reluate aceste discuții.

El a afirmat că săptămâna aceasta Sofia va discuta cu oficialitățile azere mărirea livrărilor de gaz din Azerbaidjan, și va discuta despre astfel de livrări și cu comercianții de gaze din Turcia.

„Având în vedere cererea de gaze din industrie și solicitările sindicatelor, în realitate tratativele cu Gazprom despre reluarea livrărilor sunt inevitabile”, a spus ministrul.

Sute de persoane au luat parte pe 10 august la un al doilea protest prin care se cere Bulgariei să continue calea spre independența față de Rusia în domeniul gazelor naturale.

Protestatarii s-au adunat în fața clădirii prezidențiale din Sofia și au declarat că doresc ca guvernul interimar să renunțe la gazul rusesc și să mențină politicile fostului guvern pro-occidental. Pe un banner se putea citi: „Refuzăm să fim dependenți de Gazprom și să finanțăm războiul scandalos al lui Putin!"

Gazprom a oprit livrarea de gaz către Bulgaria pe 27 aprilie, după ce Sofia a refuzat să plătească gazul în ruble, potrivit unei scheme comerciale adoptată de președintele rus Vladimir Putin ca ripostă la sancțiunile internaționale impuse Rusiei după invazia neprovocată din Ucraina.

Contractul dintre Gazprom și Bulgargaz, încă în vigoare, expiră la sfârșitul anului.

Guvernul anterior în frunte cu premierul Kiril Petkov spunea că a notificat lunar Gazpromul că Sofia e dispusă să plătească pentru gaz în dolari americani, cum e stabilit în contract, fără să primească însă nici un răspuns de la gigantul energetic de stat rus.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG