Ministrul american de Finanțe, Janet Yellen, a declarat marți că plafonarea prețului la petrolul rusesc impusă de țările occidentale în decembrie pare să își atingă până acum obiectivele de a menține petrolul rusesc pe piață, limitând în același timp veniturile Rusiei.
„Deși plafonarea prețului la țiței este în vigoare de doar circa o lună, observăm deja progrese în direcția atingerii ambelor obiective, în condițiile în care înalți oficiali ruși au recunoscut că plafonarea prețului a redus veniturile obținute de Rusia din energie”, a declarat Yellen la începutul unei întâlniri cu ministrul canadian de finanțe Chrystia Freeland.
Plafonarea prețului țițeiului a fost impusă la 5 decembrie de țările G7, inclusiv de Statele Unite, Canada și Australia. Plafonarea prevede interzicerea utilizării serviciilor financiare și a asigurărilor maritime precum și a altor servicii furnizate de Occident pentru încărcăturile cu prețuri peste nivelul plafonului de 60 de dolari pe baril.
Marți, țițeiul rusesc de categoria Urals pentru livrare în Europa era cotat la 52,48 dolari, menținând un discount puternic față de țițeiul Brent, de referință, care se tranzacționa la 80,82 dolari.
Yellen a declarat că piețele energetice au rămas bine aprovizionate în urma interdicției Uniunii Europene privind importurile de țiței rusesc, impusă tot pe 5 decembrie.
Moscova însă a amenințat că va interzice livrările de petrol către țările care aplică plafonul de preț începând cu 1 februarie, iar ministerul rus al Energiei a declarat anterior marți că lucrează la măsuri suplimentare pentru a pune în aplicare interdicția privind utilizarea directă sau indirectă a plafonului de preț.
Grupul celor șapte cele mai industrializate țări ale lumii (G7) încearcă, de asemenea, să stabilească două plafoane de preț până la 5 februarie pentru produsele petroliere rafinate rusești, cum ar fi motorina și păcura, un oficial al G7 afirmând însă că acest lucru ar putea fi mai complicat de stabilit decât un plafon de preț al țițeiului.