Linkuri accesibilitate

Majoritatea militarilor Armatei Naționale trebuie să-și cumpere singuri cele necesare pentru rucsacul de campanie (Video)


Un grup de militari prin contract ai Armatei Naționale, în timpul cursului de pregătire pentru lunetişti, desfăşurat la centrele de instruire ale Armatei Naționale, septembrie 2022
Un grup de militari prin contract ai Armatei Naționale, în timpul cursului de pregătire pentru lunetişti, desfăşurat la centrele de instruire ale Armatei Naționale, septembrie 2022

Militarii Armatei Naționale angajați prin contract, care formează majoritatea efectivului, sunt nevoiți să-și cumpere din banii proprii o bună parte din setul de lucruri pentru „rucsacul de urgență”, a recunoscut ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Nosatîi a explicat că ministerul Apărării asigură numai o parte din conținutul rucsacului, pe care fiecare militar trebuie să-l aibă întotdeauna pregătit, pentru a putea fi trimis în orice moment în misiune.

Militarii prin contract își cumpără singuri strictul necesar pentru „rucsacul de urgență”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00

Prioritatea ministrului Nosatîi este să „asigure fiecare militar cu trusa medicală individuală”. „Lucrăm cu partenerii externi și chiar avem în acest sens și un proiect cu Alianța Nord-Atlantică”, spune ministrul.

În afară de trusa medicală, „rucsacul de urgență” trebuie să conțină lenjerie de corp, mănuși, fes, mâncare, o lanternă etc.

Ministrul Apărării afirmă că militarii își cumpără obiectele de uz personal, în timp ce inventarul militar este asigurat de armată.

„De exemplu, dacă norma de asigurare cu tricouri prevede patru bucăți, dar rucsacul este pentru șapte zile de activitate independentă, înseamnă că celelalte trei tricouri , sau de câte are nevoie, militarul trebuie să și le cumpere singur”, explică Nosatîi.

Majoritatea militarilor moldoveni sunt angajați prin contract. Potrivit legii, Armata Națională poate avea maxim 6 500 militari prin contract și alți 2000 de angajați civili, în timp ce anual își fac serviciul militar aproximativ 2000 de militari în termen.

Ministrul Nosatîi spune că situația asigurării logistice a fost și rămâne o problemă, însă în acest an Armata Națională a reușit să obțină mai multe ajutoare din partea partenerilor externi.

„Nu poți să ceri de la un militar să-și îndeplinească activitatea, când el nu are cele necesare, îi este frig, nu are echipamentul potrivit sau este nevoit să-l cumpere singur”, declară Nosatîi.

Ajutoarele militare oferite de țări occidentale și aduse în Republica Moldova în anul curent constau în principal din echipamente de protecție: căști, veste anti-glonț, haine de ploaie și de iarnă.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG