Linkuri accesibilitate

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în vizită neașteptată în China


Ucraina a criticat China pentru că ajută Rusia pe plan economic și diplomatic, dar nu a închis canalele de comunicare cu Beijingul.
Ucraina a criticat China pentru că ajută Rusia pe plan economic și diplomatic, dar nu a închis canalele de comunicare cu Beijingul.

Șeful diplomației Ucrainei vizitează China marți, la invitația Beijingului, pentru discuții care, potrivit Kievului, se concentrează pe dorința de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina și pe un posibil rol al Chinei în ajungerea la o înțelegere.

La aproape 29 de luni de la invazia la scară largă a Rusiei, ministrul de Externe Dmitro Kuleba va discuta despre relațiile bilaterale cu ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, în timpul unei călătorii în China, în 23-25 iulie, a declarat ministerul ucrainean de Externe, citat de Reuters.

„Principalul subiect al discuției va fi căutarea modalităților de a opri agresiunea Rusiei și rolul posibil al Chinei în realizarea unei păci stabile și juste”, a declarat ministerul ucrainean într-un comunicat pe site-ul său.

Declarația chineză a spus că vizita lui Kuleba va avea loc în perioada 23-26 iulie și a oferit mai puține detalii.

Călătoria este neobișnuită – notează Reuters - deoarece China este văzută în general ca fiind apropiată Kremlinului, cu care Beijingul a declarat un parteneriat „fără limite” în 2022, cu doar câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Publicația Politico observă, la rândul ei, că aceasta va fi prima vizită a șefului diplomației ucrainene la Beijing de la începutul invaziei rusești în țara sa, în februarie 2022.

Deși a doua economie a lumii nu a condamnat invazia rusă și a ajutat la menținerea economiei de război a Rusiei, Kievul a fost în linii mari precaut în criticile sale la adresa Beijingului.

În ce o privește, China spune că legăturile sale cu Rusia nu constituie o alianță și nu vizează nici o terță parte.

În ultimele luni s-au conturat diferite inițiative de pace, pe fondul continuării luptelor în Ucraina și al incertitudinilor legate de alegerile din SUA din noiembrie. Ele l-ar putea readuce la putere pe fostul președinte Donald Trump, care a amenințat că va întrerupe fluxurile vitale de ajutor către Ucraina.

Kievul a organizat un summit internațional fără participare rusă în Elveția în iunie pentru a promova viziunea sa asupra păcii, iar acum spune că speră să organizeze altul în noiembrie, de data asta cu invitarea unui reprezentant rus.

China, care nu a participat la summitul elvețian, a publicat un plan de pace propriu în șase puncte pe 23 mai, spunând că susține organizarea unei conferințe internaționale de pace care să fie recunoscută de ambele părți beligerante.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a spus că China ar trebui să joace un rol „serios” în încheierea războiului, dar a și criticat-o pentru că a luat partea Rusiei netrimițându-și reprezentantul la summitul de pace din Elveția.

„Gata cu călătoriile pentru ego!”

Între timp, miniștrii de externe ai UE s-au arătat precauți luni în privința unor sugestii de boicotare a unei întâlniri informale viitoare la Budapesta, în ciuda indignării larg răspândite față de „misiunea de pace" auto-proclamată pentru Ucraina a premierului ungar Viktor Orbán la Moscova, de la începutul lunii iulie.

Orbán nu a cerut acordul nimănui, în UE, pentru vizitele la președintele rus Vladimir Putin, președintele chinez Xi Jinping și candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump. Mai mult, el a cultivat impresia că a mers în aceste vizite ca liderul țării aflate la președinția UE, obligându-i pe liderii de la Bruxelles să precizeze că nu a avut nici un fel de mandat european.

Șefele diplomațiilor din Germania, Annalena Baerbock (stânga) și Slovenia, Tanja Fajon, la reuniunea din 22 iulie, de la Bruxelles, a miniștrilor de Externe din UE.
Șefele diplomațiilor din Germania, Annalena Baerbock (stânga) și Slovenia, Tanja Fajon, la reuniunea din 22 iulie, de la Bruxelles, a miniștrilor de Externe din UE.

„Excursiile pentru ego din ultimele zile" (ale lui Orban) au provocat o mare iritare, a declarat ministra de Externe germană Annalena Baerbock înaintea întâlnirii cu colegii ei din UE la Bruxelles, luni.

Baerbock a subliniat însă că boicotul potențial al întrunirii de la Budapesta, din august, ar fi de competența șefului diplomației UE, Josep Borrell, care organizează întâlnirile miniștrilor de Externe din UE. Ea nu a spus dacă ea însăși susține ideea. Cei care sunt pentru boicot au propus ca în vremea reuniunii de la Budapesta, miniștrii de Externe să-și organizeze propria ședință, la Bruxelles.

Mai mulți șefi de diplomații au subliniat însă luni că preferă discuțiile, oricât de dificile ar fi.

„Aș prefera să mergem acolo și să ne spunem unul altuia, sincer, față în față, fără telefoane mobile, fără subalterni, ce gândim unii despre alții," a spus ministrul de externe al Luxemburgului, Xavier Bettel.

Ministrul de externe al Spaniei, José Manuel Albares, a declarat, la rândul lui: „Spania nu este în favoarea unui boicot”. El a adăugat că „nu poate exista un boicot în cadrul Uniunii Europene”.

Ministra de Externe a Sloveniei, Tanja Fajon, a spus la rândul ei că Slovenia nu este nici ea în favoarea boicotului, cu excepția cazului în care va exista o decizie colectivă a UE.

Borrell a declarat înaintea întâlnirii de la Bruxelles, de luni, că va lua în considerare opiniile miniștrilor de externe ai UE înainte de a lua o decizie cu privire la Budapesta. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG