Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe din Belarus: Trupele rusești vor fi retrase din Belarus după exercițiile militare comune


Exerciții militare Rusia-Belarus

Ministrul de externe din Belarus, Uladzimer Makei, a spus că trupele rusești vor fi retrase în întregime de pe teritoriul belarus după ce se vor încheia săptămâna aceasta exercițiile militare care au alimentat îngrijorările că Moscova va ataca Ucraina vecină. „Niciun soldat rus, nicio piesă de echipament militar nu va rămâne”, a declarat Makei la o conferință de presă la Minsk, miercuri, 16 februarie.

Belarus se învecinează atât cu flancul estic NATO, cât și cu Ucraina, așa că exercițiile la care participă cam 30.000 de militari ruși au stârnit temeri în occident în legătură cu intențiile reale ale Moscovei, dat fiind că potrivit estimărilor SUA Rusia a masat în total cam 130.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei.

Liderul autoritar din Belarus Alexander Lukașenka a spus la 14 februarie că va avea convorbiri cu președintele rus Vladimir Putin în zilele următoare pentru a decide „când, în ce condiții și după ce calendar” va avea loc plecarea trupelor ruse din Belarus după încheierea exercițiilor la 20 februarie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG