Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe francez Le Drian așteptat joi la Chișinău


EGYPT -- French Foreign Affairs Minister Jean-Yves Le Drian speaks to the press following a Ministerial coordination meeting in Cairo, January 8, 2020

Ministrul francez de externe, Jean Yves Le Drian, este așteptat joi la Chișinău, la invitația omologului său Nicu Popescu.

Ministerul de Externe de la Chișinău a precizat că Le Drian are programate discuții cu președinta Maia Sandu și premierul Natalia Gavriliță, pe lângă întrevederea cu omologul său.

Președinta Maia Sandu a făcut una din primele sale vizite în străinătate la Paris, unde la începutul lunii februarie s-a întâlnit cu președintele Emmanuel Macron. Ocazie pentru Macron de a reafirma sprijinul țării sale pentru schimbările din Moldova și reformele preconizate de atunci, noua președintă.

Într-un recent interviu cu Europa Liberă, fostul premier Ion Sturza remarca tocmai faptul că: „Din toată activitatea din politica externă din ultimul timp, printre cele mai importante contacte sunt cred că cel informal cu Franța, ceea ce nu a fost niciodată. Franța ne-a tratat cu multă indiferență...”

În septembrie 1998, președintele de atunci al Franței, Jaques Chirac a fost primul lider al unei mari puteri europene care a vizitat R. Moldova după proclamarea independenței, iar în 2014, la Chișinău s-a aflat Laurent Fabius, ministrul de externe în administrația socialistă a președintelui Francois Hollande.

Schimburile comerciale dintre Franța și R. Moldova sunt modeste încă – se remarcă pe pagina de internet a Ministerului de Externe de la Paris – dar în continuă creștere. După ce au depășit 100 de milioane de euro în 2018, volumul acestora a ajuns la 119,8 milioane de euro în 2019.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG