Linkuri accesibilitate

Ministrul Energiei, împotriva reluării livrărilor de gaze rusești pentru malul drept al Nistrului


Victor Parlicov
Victor Parlicov

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că Moldovagaz nu a informat Guvernul că a livrat o parte din gazele cumpărate de la concernul rus Gazprom către consumatorii de pe malul drept al Nistrului. „Poziția Guvernului este că gazele naturale pentru malul drept trebuie achiziționate de la Energocom”, a spus el.

Ministrul a explicat, într-o conferință de presă, că Moldovagaz ar trebui să cumpere gaze pentru malul drept de la Energocom ca întreprinderea să aibă suficienți bani pentru a achiziționa gaze naturale mai ieftine de pe piața SPOT.

Potrivit lui Victor Parlicov, prețul gazelor de la Gazprom este aproape echivalent cu cel mediu al celor pe care R. Moldova le are în stocuri, puțin peste 1.000 de dolari pentru o mie de metri cubi.

„Mai sunt rezerve și vom mai cumpăra, pentru a nu rata posibilitatea de a dilua acele stocuri de care dispunem cu gaz mai ieftin”, a mai spus ministrul Energiei.

Moldovagaz a explicat, într-un comunicat emis astăzi, că volumul de gaze naturale consumat în stânga Nistrului s-a redus din cauza temperaturilor mai ridicate din ultima perioadă, dar și pentru că Energocom a procurat mai puțină energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan.

Gazele contractate se acumulau pe contul de echilibrare operațională (OBA) din punctele de interconectare ale sistemelor de transport de gaze ale Ucrainei și R. Moldova, contrar prevederilor acordului de interconectare semnat de operatori.

„Pentru a nu admite încălcarea condițiilor contractuale cu Gazprom, SA Moldovagaz a preluat gazele naturale nepreluate de SRL Tiraspoltransgaz în decursul a patru zile a câte 500.000 m3/zi”, a precizat Moldovagaz.

Tot astăzi, Moldovagaz și Tiraspoltransgaz au decis, într-o ședință comună, că, începând din 22 martie, volumul de gaze naturale contractat de la Gazprom va fi livrat integral în stânga Nistrului. De asemenea, Moldovagaz va solicita Gazprom să revizuiască volumul de gaze naturale livrat zilnic consumatorilor de pe malul stâng.

Gazele naturale procurate de Moldovagaz din ultimele luni au fost în totalitate livrate pe malul stâng al Nistrului. În schimb, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană a acoperit o parte din necesarul de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG