Linkuri accesibilitate

Ministrul rus de Finanțe: Plățile pentru euroobligațiuni vor fi efectuate în ruble


Rusia, care se află la un pas de a intra în incapacitate de plată a obligațiunilor internaționale după mai bine de un secol, a declarat că va plăti în ruble pentru euroobligațiunile sale care vor fi eligibile pentru răscumpărare ca monedă străină la o dată ulterioară.

Rusia este programată să efectueze următoarea plată a euroobligațiunilor pe 24 iunie, dar, în condițiile în care guvernele occidentale au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale și au impus sancțiuni Moscovei ca răspuns la invazia neprovocată a Ucrainei, Rusia nu a putut să își achite obligațiile de plată a datoriilor externe în valută.

Ministrul de finanțe, Anton Siluanov, a declarat la 16 iunie într-un interviu acordat televiziunii Rossiya-24, controlată de stat, că guvernul „depune toate eforturile” pentru a se asigura că investitorii primesc „plăți corespunzătoare pentru a ne îndeplini toate obligațiile”. Conform planului său, plățile cupoanelor pentru două emisiuni de euroobligațiuni denominate în dolari vor fi efectuate în ruble pentru a evita incapacitatea de plată. Odată ce acest lucru va fi posibil, investitorii vor putea converti aceste plăți în ruble în orice monedă străină doresc, a declarat Siluanov.

Ministerul de Finanțe a declarat anterior că va efectua toate plățile pentru obligațiuni la timp, deoarece Rusia dorește să rămână „un debitor de încredere” pe piețele internaționale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG