Linkuri accesibilitate

Ministrul ucrainean de externe: Ucraina nu va acorda statut special regiunilor Lugansk și Donețk


Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba
Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a spus că țara sa nu va acorda niciodată un statut special regiunilor estice Lugansk și Donețk, cunoscute sub numele generic de Donbas, care se află sub controlul milițiilor separatiste pro-ruse din aprilie 2014.

Într-un recent interviu pentru ziarul polonez Rzeczpospolita, Kuleba a spus că așa-numitele acorduri de la Minsk privind rezolvarea conflictului separatist, soldat până acum cu peste 13.200 de morți, trebuie să se concentreze în primul rând pe securitate. „Niciuna dintre regiunile Ucrainei nu va avea dreptul de a se opune deciziilor Kiev-ului. (...)Prin urmare, nici un statut special cum ar vrea Rusia, nici un drept de veto", a spus Kuleba.

Rusia insistă ca regimul de la Kiev să negocieze cu liderii separatiști un anume grad de autonomie pentru regiunile din est. Moscova susține că acordurile de la Minsk permit acest lucru.

Kievul însă respinge ideea, afirmând că scopul real al Kremlinului ar fi de a federaliza Ucraina, ca după aceea să poată controla întreaga țară.

Interviul lui Kuleba a fost publicat pe fondul îngrijorărilor provocate de masarea de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina, care ar putea prevesti o intervenție militară.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG