Linkuri accesibilitate

Minsk: 16 ambasadori UE pentru protecția Svetlanei Alexievici, laureata premiului Nobel pentru Literatură


Scriitoarea Svetlana Alexievici în apartamentul ei din Minsk, Belarus, 9 septembrie 2020.
Scriitoarea Svetlana Alexievici în apartamentul ei din Minsk, Belarus, 9 septembrie 2020.

S-a dublat numărul ambasadorilor UE care joi se aflau la Minsk, alături de laureate Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Alexievici, pentru a o proteja de o eventuală tentative a autorităților belaruse de a o reține sau expulza forțat.

Alexievici este singura din șapte membri ai conducerii Comitetului de Coordonare al opoziție din Belarus care mai este în libertate, restul sunt fie reținuți, fie expulzați. Începând cu fosta candidată la președinție Svetlana Țihanovskaia, care la două zile după anunțarea victoriei lui Alexandr Lukașenka în alegerile din 9 august, s-a refugiat în Lituania, unde își trimisese deja copii. Soțul ei, cunoscut blogger și candidatul inițial al opoziție la președinție, era deja în închisoare.

Acțiunea ambasadorilor UE pentru protejarea Svetlanei Alexieivci, în vârstă de 72 de ani, a început cu trei zile în urmă, după ce se anunțase reținerea pe străzile din Minsk a altei lidere a protestelor anti-prezidențiale, Maria Kalasnikava.

Printre primii ambasadori la domiciliul Svetlaie Alexievici a fost cel al României, alături de colegii din Lituania și Polonia.

XS
SM
MD
LG