Linkuri accesibilitate

Mircea V. Ciobanu: „În cel mai bun caz, eu văd parlamentarele anticipate, poate, la toamna viitoare”


Un punct de vedere al scriitorului și comentatorului politic Mircea V. Ciobanu despre mișcările politice din Parlament și așteptările de la președinta aleasă, Maia Sandu.

Mircea V. Ciobanu: „În cel mai bun caz, eu văd parlamentarele anticipate, poate, la toamna viitoare”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:41 0:00
Link direct

Mircea V. Ciobanu: „Lumea așteaptă ca ea să-i bage la pușcărie pe toți hoții, să ne integreze în Uniunea Europeană ori, pentru alții, să realizeze Unirea. Foarte simplu, nici măcar nimeni nu zice că vrem salarii mai mari sau pensii. Adică, așteptările sunt evidente, dar, mă rog, dacă simplificăm puțin această formulă, ar fi așteptările unei schimbări cardinale, lucru pentru care au și votat-o. Și, de altfel, așteptările sunt așteptări, deși eu am părerea mea. Eu sunt critic literar și de fiecare dată comentez rezultatul, nu faptul produs. Eu aș zice: ne retragem, ne ocupăm de câmpul nostru de activitate și peste patru ani comparăm ceea ce a făcut ea cu ceea ce a făcut Dodon și, după asta, luăm o decizie.”

Europa Liberă: Și totuși, nu se pun prea multe sarcini pe umerii ei?

Mircea V. Ciobanu: „Asta este, că așteptările sunt de parcă ea ar fi un magician. În primul rând, eu aș fi optimist, dar există și un anume optimism rezervat. Ea deja a obținut niște lucruri absolut importante. Însuși succesul în alegeri ne scoate pe noi, așa, de pe lista ceea neagră, nu mai suntem niște paria, niște leproși sovietici în nenorocitul acesta de Est al Europei, dar înțelegerea de întâlnire cu Klaus Iohannis și cu Volodimir Zelenski este deja în produs, există înțelegerea și deja e în față.”

Europa Liberă: Mai are o invitație și de la Varșovia, președintele polonez a invitat-o.

Mircea V. Ciobanu: „Da, exact! Și la care se adaugă și declarațiile ei foarte ferme, așa, pentru cei care mai aveau îndoieli, de exemplu, că nu recunoaștem datoria Transnistriei față de „Gazprom”, pentru că parcă acolo-i totul limpede, dar îi făcută inclusiv pentru a tulbura apele toată înțelegerea asta și trebuie odată să spună cineva ferm, și eu sper că se va ajunge și la asta, sau cu retragerea armatei ruse, mă rog, e un refren pe care era nevoie să-l spună. Așa că în aceste tendințe, dar, pentru că pe Dvs. vă interesează care-i percepția mea, adică, ce s-ar putea întâmpla...”

Europa Liberă: Exact!

Mircea V. Ciobanu: „Mie mi se pare că ar exista o soluție civilizată și ar exista o soluție moldovenească. Adică, prima: mie mi se pare absolut firească o cerere de demisie a guvernului.

Mie mi se pare că ar exista o soluție civilizată și ar exista o soluție moldovenească...

Eu nu spun acum ce se va întâmpla, pentru că a fost un guvern care a avut un program exact până acum, până la alegerile prezidențiale, un guvern format în proporție de 90 la sută din consilierii fostului președinte, în mod normal, ei ar trebui, cel puțin, să vină în parlamentul și care deja nu mai are majoritatea care l-a votat...”

Europa Liberă: Igor Dodon nu a întârziat să spună că Partidul Socialiștilor ar fi gata să sprijine un eventual cabinet de miniștri propus de Maia Sandu, deși tot el consideră că actualul executiv, condus de Ion Chicu, ar trebui să-și continue activitatea.

Mircea V. Ciobanu: „Pe noi totuși ar trebui să ne intereseze nu ceea ce declară, că el, fiind președinte cu toate puterile, nu prea contau declarațiile lui, dar eu mă refer acum la un guvern în exercițiu. Deci, nu este guvernul care a picat, este guvernul care ar trebui, cel puțin, să-și ceară în parlament un vot de încredere, să-și testeze dacă el este cel, nu pentru că îmi place mie, pentru că este voința poporului exprimată în alegerea președintelui. Deci, alegerea poporului Republicii Moldova - iată, o spun și eu foarte grav -, în cazul de față, la alegerile prezidențiale, deja nu mai coincide nu cea de patru ani în urmă, dar nici cu cea de un an în urmă. Înseamnă că se schimbă ceva pe scena politică și ar trebui să țină cont politicienii de aceste schimbări și tendințe din societate.”

Europa Liberă: Dar Igor Dodon de ce și-ar fi schimbat așa brusc macazul, spunând că deputații socialiști sunt gata să susțină un eventual guvern propus de Maia Sandu?

Mircea V. Ciobanu: „Cam de fiecare dată când Igor Dodon declară ceva, eu mă gândesc care ar fi podleanka pe care vrea s-o facă el, care ar fi planul lui ascuns, pentru că azi avem un prim-ministru pe nume Ion Chicu, dar este guvernul lui Dodon. Și atunci, primul lucru pe care ar trebui el să-l facă drept dovadă că este sincer, este chiar să ceară acestui guvern să-și depună mandatul. Și atunci, discutăm despre variantele care ar fi posibile, pentru că este foarte important, este esențial, după mine, chiar și acest vot care ar putea să-l obțină, un vot de încredere. Dar trebuie să se limpezească această situație, ca să-și asume responsabilitatea cei care vor susține acest guvern care continuă să lucreze deja neavând majoritatea. În toată lumea bună, când s-a pierdut această majoritate, guvernul își dă demisia, demisia de onoare, chiar dacă a doua zi tot el poate fi votat.

Nu e o problemă, dar este o situație foarte dubioasă...

Și încă ceva, demisia guvernului, nu declarațiile lui Igor Dodon, ar fi ceea ce ar scoate cu adevărat tensiunea de pe scena politică și din societate, adică noul președinte ar putea guverna eficient doar împreună cu un guvern proeuropean. Aici haideți să vedem dacă chiar toată lumea ar vrea să-l susțină.”

Europa Liberă: Printre prioritățile Maiei Sandu, enunțate chiar de ea, e și nevoia consolidării societății atât de dezbinate. Ea spunea că, mai mult ca oricând, Republica Moldova are nevoie de solidaritate socială pentru rezolvarea multor probleme complicate. Va putea ea să devină președintele tuturor?

Mircea V. Ciobanu: „Vedeți, iaca, aici, poate încoace ar trebui să înclinăm, nu ce trebuie să facă Maia Sandu, dar ce ar trebui să facem și noi. Pentru că este nevoie, și ea va avea nevoie de o susținere din interior, cea la care face referință ea întotdeauna, că acești 1.600.000 de oameni contează, trebuie să conteze în politica Republicii Moldova, căci va trebui să aibă această susține a societății, nu doar ea trebuie să unească, ci societatea să vrea să se unească.

Și, bineînțeles, din exterior, de la care avem toate semnele bune, deci de la partenerii de dezvoltare. Numai că eu v-am spus despre soluția, să zicem, ideală, care ar fi trebuit să se întâmple, doar că la noi va fi cealaltă, moldovenească. Eu îi zic acum „marșul de la sud al lui Igor Dodon”, care are în intenție ideea continuării războiului, un fel de: „noi nu ne predăm, bem 50 de grame și continuăm lupta”. Este mai important decât ceea ce declară el acum despre o posibilă susținere a unui guvern. Guvernul chiar nu are gând să plece, deși și-a epuizat toate resursele - și morale, și tehnice, și planul de activitate. Parlamentul are o majoritate de taină, care va lupta și el ca partizanii împreună cu Dodon și cu ceilalți care vor face să deraieze trenurile care duc spre Europa sau din Europa.

Și în aceste condiții, sigur că marja de manevră a Maiei Sandu va fi mai mică. Putem să presupunem că, totuși, vor fi alegeri anticipate. Nu cred că vor fi atât de devreme, se vor opune pe cât posibil, până când vor muri de moarte naturală... Nu știu. În cel mai bun caz, eu văd parlamentarele anticipate, poate, la toamna viitoare.”

Europa Liberă: Asta spune și PSRM, că socialiștii pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, dar că, în viziunea lor, ar fi optim dacă ele s-ar petrece în toamna anului viitor. Mai devreme și Igor Dodon a declarat că anticipatele ar trebui să aibă loc în octombrie-noiembrie în toamna anului viitor.

Mircea V. Ciobanu: „Da... Dar, dna Ursu, de fapt, ce am vrut eu să spun? Dacă în timpul cel mai apropiat ar avea loc niște alegeri, valul acesta s-ar păstra, adică cel care a votat pentru Maia Sandu și pentru orientarea aceasta atât de evidentă proeuropeană, deci cu toate, să zic așa, ramificațiile - fiecare în felul lui vede această integrare.

Dar s-ar putea întâmpla ca lucrurile acestea să nu se păstreze...

Deci contează foarte mult să nu mizeze nici echipa Maiei Sandu și toți susținătorii ei, nici ea să nu mizeze pe un blitz teig, așa cum s-a întâmplat anul trecut, deci cu un plan de scurtă durată, punem repede niște procurori buni și cu asta am rezolvat prima etapă a problemei. Să-și facă un plan de lungă durată, pentru că în cazul în care aceste alegeri vor fi mai târziu, va fi foarte important și care este starea în societate...”

Europa Liberă: ...și ce succese livrează.

Mircea V. Ciobanu: „Da, și ce va reuși în timpul acesta foarte scurt, încordat, cu această opoziție, cu această luptă de partizani despre care spuneam eu, în aceste condiții și cu spațiul de manevră foarte mic pe care i-l dă Constituția, ce va reuși să facă Maia Sandu, astfel încât să păstreze această dorință și speranță, dacă vreți, a oamenilor că lucrurile să se schimbe.

Pentru că cred că nu poți să pui la îndoială faptul că lumea vrea schimbare. Dacă l-ai întreba pe Dodon, și el ar spune că vrea schimbare, că țin minte că era chiar și o lozincă și lumea se întreba: „Oare despre ce schimbare vorbește el?”, că parcă spunea și el că vrea o schimbare în mai bine. În cazul de față, ar trebui înseamnă că să mizăm pe această stare de lucruri și să o susținem, dar să o susținem în măsura în care este necesar și în măsura în care suntem solicitați. Eu sunt dispus să ofer sfaturi doar celui care mi le cere.”

Europa Liberă: Și care le aude...

Mircea V. Ciobanu: „Și care le aude, și care crede chiar că contează opinia mea.”

XS
SM
MD
LG