Linkuri accesibilitate

Misiunea ONU se îndreaptă spre centrala nucleară ucraineană Zaporojie, în ciuda luptelor din zonă


Centrala nucleară de la Zaporojie, 22 mai 2022

O misiune a agenției nucleare a Națiunilor Unite a pornit din orașul ucrainean Zaporojie spre centrala nucleară din orașul Enerhodar, controlată de Rusia, la 1 septembrie, în ciuda informațiilor despre bombardamentele intense din zonă.

Convoiul care-i transporta pe inspectorii AIEA este nevoit însă să aștepte la un punct de control ucrainean la aproximativ 20 de kilometri de linia frontului, a declarat la 1 septembrie operatorul energetic de stat al Ucrainei, Enerhoatom.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că misiunea este conștientă de „activitatea militară crescută în zonă”, dar că își continuă planul de a vizita instalația și de a se întâlni cu personalul acesteia.

„Suntem conștienți de situația actuală. S-a înregistrat activitate militară, inclusiv în această dimineață, cu câteva minute în urmă... dar nu ne oprim”, a declarat șeful AIEA, Rafael Grossi, reporterilor cu puțin timp înainte ca echipa să plece pentru a trece linia frontului în teritoriul controlat de Rusia.

„Știm că există o zonă gri unde începe ultima linie de apărare ucraineană și prima linie a forțelor de ocupație rusești, unde riscurile sunt semnificative... Cred că trebuie să procedăm în acest sens. Avem o misiune foarte importantă de îndeplinit.”

Trupele rusești „au bombardat Enerhodar cu mortiere și au folosit arme automate și rachete” încă de la primele ore ale dimineții, a declarat primarul Dmytro Orlov pe Telegram. El a publicat, de asemenea, fotografii ale unor clădiri avariate cu fum în spirală - care ar arăta, se pare, urmările atacurilor rusești.

„De la ora cinci dimineața, atacurile constante cu mortiere asupra orașului nu s-au oprit... Știu de mai multe clădiri civile care au fost lovite. Există victime! Numărul lor este încă în curs de stabilit", a declarat el.

Oleksandr Staruh, șeful regiunii Zaporojie, a raportat separat că trupele rusești au bombardat „traseul prestabilit al misiunii AIEA din [orașul] Zaporojie până la centrala nucleară Zaporojie”. „Echipa avansată a ONU nu poate continua să se deplaseze din motive de securitate”, a scris Staruh pe Telegram.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene că au încercat să captureze centrala electrică la începutul zilei de 1 septembrie. Ministerul a declarat că „au fost luate măsuri” pentru a distruge trupele adverse, inclusiv utilizarea aviației militare.

Agenția rusă de știri TASS l-a citat pe Aleksandr Volga, un oficial instalat de ruși în Enerhodar, care a declarat că orașul a rămas fără energie electrică la 1 septembrie. Volga a declarat că nu era lumină în Enerhodar, dar nu exista niciun motiv pentru care vizita planificată a inspectorilor AIEA la centrala nucleară să nu poată avea loc.

Experții AIEA urmau să evalueze pagubele fizice ale centralei, să determine funcționalitatea sistemelor de siguranță și securitate, să evalueze condițiile personalului și să efectueze activități urgente de garanții, a precizat agenția.

Statele Unite au declarat că „închiderea controlată” a centralei de la Zaporojie este „cea mai sigură opțiune” și au îndemnat Moscova să accepte o zonă demilitarizată în jurul sitului, reluând un apel anterior al secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG