Linkuri accesibilitate

Misiunea OSCE consideră „extrem de important” ca posturile de control instalate de Tiraspol să fie eliminate


Cristina Lesnic și Claus Neukirch (dreapta), în compania fostului reprezentant special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini. Tiraspol, 10 septembrie 2018
Cristina Lesnic și Claus Neukirch (dreapta), în compania fostului reprezentant special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini. Tiraspol, 10 septembrie 2018

La Chișinău a avut loc o întâlnire între șeful Misiunii OSCE, Claus Neukirch și vicepremierul pentru reintegrare din guvernul de la Chişinău, Cristina Lesnic.

Misiunea OSCE din Republica Moldova cere eliminarea celor 18 posturi de control instalate în martie de administrația de la Tiraspol în Zona de securitate de pe Nistru, la frontiera administrativă cu localitățile subordonate juridic Chişinăului.

Guvernul de la Chişinău a semnalat problema încă de la mijlocul lunii martie și a cerut OSCE și mediatorilor în formatul 5+2 convocarea în regim de urgență a unei runde de negocieri pentru a discuta situația privind epidemia de Covid-19 și instalarea de către Tiraspol a posturilor suplimentare de control. Misiunea OSCE a replicat atunci că „nu are planuri privind convocarea ședinței în formatul 5+2 pe durata situației de urgență”.

Un comunicat al Misiunii OSCE îl citează miercuri pe șeful Misiunii OSCE, Claus Neukirch, cu declarația că „este extrem de important ca restricțiile impuse din cauza COVID-19 să fie înlăturate odată ce pandemia este ținută sub control, iar posturile de control suplimentare și patrulele dislocate să fie eliminate”. Neukirch a reamintit că orice modificare a regimului Zonei de Securitate necesită aprobarea prealabilă a Comisiei Unificate de Control.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei discuții cu vicepremierul pentru reintegrare din Guvernul de la Chişinău, Cristina Lesnic.

Claus Neukirch a mai spus că „un dialog constructiv direct între părți fără acuzații reciproce este imperativ” și a salutat reluarea de săptămâna trecută a ședințelor Comisiei Unificate de Control. „Reluarea grupurilor de experți cu privire la toate chestiunile de pe agenda actuală fără condiții prealabile este esențială”, a mai declarat șeful Misiunii OSCE.

Într-un alt comunicat emis de Biroul pentru reintegrare se susține că pe durata situației de urgență, Chișinăul a solicitat de mai multe ori concursul Misiunii OSCE pentru a monitoriza Zona de Securitate și a rezolva incidentele legate de instalarea posturilor suplimentare de control, având în vedere că observatorii militari din Comisia Unificată de Control au fost împiedicați de forțele de ordine transnistrene să meargă în teren pentru a monitoriza situația. Cristina Lesnic a cerut OSCE „prezentarea listei incidentelor constatate de OSCE, în partea ce ține de instalarea posturilor ilegale stabilite unilateral de către partea transnistreană în perioada 16 martie - 19 mai 2020”, se mai spune în comunicatul Biroului de reintegrare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG