Linkuri accesibilitate

Mizele summit-ului UE de joi, 9 mai, de la Sibiu


Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și președintele României, Klaus Iohannis

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat că alegerea Sibiului ca loc al actualului summit european, ultimul înainte de alegerile din 26 mai, i se datorează lui personal.

Jean-Claude Juncker a spus că el a propus reuniunea de săptămâna aceasta de la Sibiu, joi, 9 mai, împreună cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, încă din 2017.

Juncker a spus nu doar că el a ales și propus Sibiul din simpatia pe care o are pentru Klaus Iohannis, dar și pentru că Sibiul „reprezintă Europa centrală și Europa occidentală”.

Fără a pomeni președinția românească a UE sau PSD-ul, Juncker a spus că a ales Sibiu-Hermanstadt „din rațiuni luxemburgheze”. Am ales Sibiu, a spus el, „ca să pun capăt propagandei germane”, care spune că niște coloni saxoni germani ar fi colonizat Ardealul.

În realitate, a spus Juncker, atunci când el se întâlnește cu Klaus Iohannis, cel doi vorbesc în luxemburgheză veche. „Mai e oare un loc în Europa unde mă pot înțelege cu cineva în luxemburgheză?”, a întrebat retoric Juncker.

Summit-ul UE de joi, 9 mai, de la Sibiu va fi pur ceremonial și a fost deja golit de substanță prin simplul fapt că Marea Britanie nu a părăsit încă Uniunea, așa cum se angajase și cum se străduie să facă de doi ani și jumătate încoace.

Asta înseamnă că liderii UE nu vor putea să afișeze o solidaritate totală, ritualică, în fața unei Marii Britanii care este încă membru în UE.

În loc să discute despre Europa de după Brexit, cei 27 vor anunța doar liniile vagi ale unei „agende strategice” pe următorii cinci ani.

Mai multe vedeţi aici

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG