Linkuri accesibilitate

Moartea unei femei iraniene arestată din cauza hijabului stârnește proteste


Mahsa Amini, victimă a brutalității poliției iraniene

Moartea unei iraniene de 22 de ani, la trei zile după ce a fost arestată de poliție pentru că ar fi încălcat regulile privind hijabul, a stârnit reacții puternice atât pe plan intern, cât și internațional.

La 16 septembrie, medicii au declarat-o moartă pe Mahsa Amini, după ce aceasta nu a prezentat nicio activitate cerebrală de când a intrat în comă după ce a fost internată în spital, au declarat surse pentru Radio Farda, transmite RFE/RL. Martori oculari ai arestării sale au declarat jurnaliștilor că Amini părea să fi fost bătută în interiorul dubei poliției în timp ce era dusă la centrul de detenție.

Informația referitoare la moartea lui Amini a stârnit proteste la Teheran, au arătat videoclipuri postate pe rețelele de socializare. Robert Malley, trimisul SUA pentru Iran, a declarat că moartea ei din cauza unui hijab „necorespunzător” este îngrozitoare și că cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere.

Amnesty International a reacționat, de asemenea, solicitând o anchetă privind această moarte „suspectă”.

Amini venise la Teheran din vestul Iranului pentru a-și vedea rudele înainte de a fi arestată la 13 septembrie. La câteva ore după arestare, familia ei a fost informată că Amini a fost spitalizată.

Mama lui Mahsa a declarat pentru Radio Farda că familia ei a depus o plângere la poliția din Teheran. Ea a spus că fiica ei era perfect sănătoasă înainte de arestare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG