Ziaristul saudit Jamal Khashoggi a disparut la Istanbul, banuindu-se ca a fost asasinat si aceasta stire genereaza profunda ingrijorare cu privire la siguranta celor care practica meseria de ziarist. Care este pozitia Statelor Unite cu privire la cele intimplate? o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Evenimentele sint cunoscute, Jamal Khashoggi a fost vazut ultima data, intrind in consulatul saudit din Istanbul, unde incerca sa obtina documente care sa-i permita sa se casatorasca cu logodnica sa din Turcia. De atunci nu se stie ce s-a intimplat cu Kashoggi, el nu a mai fost vazut de sapte zile.
Turcia învinuiește regimul saudit pentru ceea ce consideră o crima, Khashoggi fiind un critic acerb al printului mostenitor si lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, considerat de administratia Trump drept un conducator vizionar si reformator.
Presedintele Erdogan le-a cerut sauditilor dovada ca Jamal Khashoggi ar fi parasit consulatul. Statele Unite sint intr-o pozitie delicata pentru ca administratia Trump este unul dintre marii sustinatori ai printului saudit.
Pe de alta parte, Jamal Khashoggi avea rezidenta in Statele Unite, unde traia intr-un exil auto-impus. Pina acum secretarul de stat Mike Pompeo nu s-a referit public la caz, el fiind ferit de intrebarile ziaristilor. Se pare ca subiectul Khashoggi nu a fost abordat cind Pompeo a stat de vorba cu printul mostenitor, la 3 octombrie, desi la vremea respectiva ziaristul fusese de-acum dat disparut.
Atit Pompeo cit si ginerele lui Trump, consilierul Jared Kushner au o relatie apropiata cu Mohammed bin Salman, acesta din urma fiind o figura centrala in incercarile administratiei de a izola Iranul si a reformula procesul de pace in Orientul Mijlociu.
Dar regimul saudit este considerat impulsiv, dovada fiind incidentul din august cind Riadul a expulzat ambasadorul canadian, a blocat anumite afaceri si a cerut studentilor sauditi sa paraseasca universitati canadiene, reactionind la critici la adresa politicii saudite, cu privire la drepturile omului.
Ian Bremmer de la Institutul Eurasia a spus ca e putin probabil ca Trump sa reactioneze dur, el cerind cititorilor sa isi aminteasca de reactiile palide ale presedintelui la acuzatii ca regimul rus ucide dizidenti si ziaristi independenti. Atunci Trump a spus „Sint o multime de ucigasi. Si noi avem ucigasi. Ce credeti ca sintem atit de nevinovati?”.
Senatorul Marco Rubio a declarat ieri ca va face presiuni pentru ca sauditii sa fie pedepsiti daca se dovedeste ca se fac vinovati de uciderea lui Jamal Khashoggi. David Miller, expert la Institutul Wilson a spus ca presedintele Trump a investitit mult prea mult in relatia cu Arabia Saudita pentru a-si permite acum sa o pericliteze. Intrebat care este pozitia lui fata de disparitia ziaristului, presedintele Trump si-a exprimat ingrijorarea, spunind că detaliile nu sint cunoscute încă.