Linkuri accesibilitate

Modificările la legile Procuraturii, adoptate în prima lectură


Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, prezintă în Parlament modificările la legile procuraturii, 13 august 2021
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, prezintă în Parlament modificările la legile procuraturii, 13 august 2021

Parlamentul dominat de partidul pro-prezidențial PAS a votat în prima lectură un amendament care va permite înlocuirea procurorului general înainte de expirarea mandatului. Amendamentul a fost promovat în ciuda plângerilor exprimate de societatea civilă că nu a fost consultată. Dar noua putere se grăbește să-și îndeplinească promisiunile electorale despre combaterea corupției și vede o piedică în Alexandr Stoianoglo, care se află în fruntea Procuraturii Generale de aproape doi ani. În ce constă acest amendament, dar și alte schimbări adoptate ferm de noua majoritate care invocă mandatul primit la recentele alegeri?

Modificarea legilor Procuraturii, intrată în procedură parlamentară
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:55 0:00
Link direct

Partidul pro-prezidenţial care dispune de suficiente voturi ca să modifice orice acte normative, mai puțin Constituția, a introdus un nou articol în Legea cu privire la procuratură, articol ce prevede instituirea unui mecanism de verificare a activităţii procurorului general, cu eventuala sancţionare a acestuia ori chiar revocare. Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, susţine că destituirea procurorului general este prevăzută în Constituţie, nu şi în legea specială cu privire la procuratură.

Procedura nou-introdusă prevede crearea unei comisii de evaluare, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor, la cererea preşedintelui republicii sau a cel puţin trei membri din acest consiliu. Această comisie întocmeşte un raport de evaluare, îl remite Consiliului Superior al Procurorilor şi, în cazul în care conține un calificativ nefavorabil, propune şefului statului destituirea procurorului general.

Iniţiativa este soluţia tehnică ce oferă partidului pro-prezidenţial posibilitatea să întrerupă mandatul de şapte ani al actualului procuror general, Alexandr Stoianoglo, căruia i s-a reproșat public cu diverse ocazii că ar fi mult prea timid în lupta cu marea corupţie şi marii corupţi.

Opoziția parlamentară i-a acuzat pe noii guvernanţi că din graba de a bifa anumite realizări în faţa cetăţenilor ar încălca procedura de consultare publică, ignorând şi criterii de transparenţă, şi opinii ale multor experţi avizaţi.

Explicaţiile ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco:

„Săptămâna viitoare vom organiza consultări publice, la care vom invita absolut toţi factorii pe care i-aţi menţionat dvs., societatea civilă, vom invita procuratura, procurorul general, dacă va vrea să vină, vom invita Consiliul Superior al Procurorilor. Ascultăm toate opiniile şi la final decidem. Chiar şi aici, în sală, au fost opinii care pot fi luate în consideraţie pentru redactarea versiunii finale. Deci, respectăm toate procedurile parlamentare, exact aşa cum sunt ele prescrise în Regulamentul Parlamentului”.

Numele ex-deputatului Veaceslav Platon, eliberat din închisoare în mandatului lui Alexandr Stoianoglo, a fost de câteva ori pomenit în timpul dezbaterilor. Platon figurează în mai multe dosare penale de rezonanţă şi a plecat din ţară după alegerile anticipate, înainte de şedinţa unui proces la care trebuia să se prezinte. Deputaţii PAS şi preşedinta Maia Sandu îl acuză pe procurorul general de neglijenţă în acest caz sau, şi mai rău, de posibilă protejare a unui personaj care mai are de dat seama în fața oamenilor legii.

Fostul preşedinte Vladimir Voronin a spus că nici el nu vede cu ochi buni acest pas al lui Stoianoglo, în timp ce Lilian Carp a sugerat că numai pentru asemenea eşec procurorul general trebuie să fie sancţionat.

Vladimir Voronin: „Eu văd, şi nu numai eu, dar văd toţi, o răzbunare împotriva lui Stoianoglo. Vouă vă trebuie procuror de buzunar. Iată care este scopul acestui proiect”.

Sergiu Litvinenco: „Vreau să nu fiu de acord cu domnul Voronin. N-avem noi nevoie de un procuror general de buzunar, domnule preşedinte. Avem nevoie de un procuror care să fie ferm, curajos şi să-i sancţioneze pe cei care fură această ţară. Şi, apropo, exemplu pe care l-aţi menţionat dvs. este unul despre care vorbeşte toată lumea”.

Lilian Carp: „Domnule Litvinenco, eu am să fac trimitere la art. 125 din Constituţie, în care foarte clar este stipulat că procurorul general este demis din funcţie de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în condiţiile legii, pentru motive obiective şi în temeiul unei proceduri transparente. Întrebarea mea: astăzi legea prevede sau nu mecanismul de revocare a procurorului general când el încalcă legislaţia? Chiar dacă, de exemplu, Banca Naţională i-a spus procurorului: Vedeţi că Slavic [Veaceslav Platon] fuge din ţară, chiar dacă noi am mai văzut şi faptul că i-a dat drumul lui Slavic şi a plecat şi iată peste 30 de zile vor să-l închidă căci are anumite încălcări. Legea astăzi acordă o asemenea posibilitate Consiliului Superior al Procurorilor?”.

Sergiu Litvinenco: „Legea la momentul de faţă nu conţine o prevedere care să pună în aplicare această normă constituţională”.

Alţi deputaţi l-au întrebat pe ministrul Justiţiei de ce nu face o comisie de evaluare a procurorului general cu participarea experţilor străini, cum PAS insistă de mai mult timp, sau ce se va întâmpla în cazul în care comisia de evaluare va avea un raport pozitiv.

Dorian Istrate, reprezentând majoritatea parlamentară: „La data de 4 iunie 2021, în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, a avut loc şedinţa colegiului de evaluare a performanţelor procurorilor. Au fost evaluaţi 16 procurori, toţi 16 au primit calificativul foarte bine. Or aşteptările cetăţenilor sunt ca evaluarea să fie obiectivă şi vedem că calificativul foarte bine la toţi 16 aparent nu arată o realitate ce se întâmplă acum în procuratură. Stimate coleg, dvs. credeţi că modificarea legislaţiei cu instituirea comisiei date va putea aduce o evaluare obiectivă a procurorului general?”

Sergiu Litvinenco: „Din câte cunosc eu, situaţia într-adevăr arată aşa cum spuneţi. Toţi primesc într-o veselie [calificativul] excelent. Avem cea mai performantă procuratură din lume. Contează foarte mult oamenii care creează aceste structuri, membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Doar atunci când vom schimba oamenii, cred că, lucrurile se vor schimba inclusiv în domeniul de evaluare a performanţelor procurorilor”.

Toţi primesc într-o veselie [calificativul] excelent. Avem cea mai performantă procuratură din lume...
Sergiu Litvinenco

Un alt proiect la legea procuraturii vizează diminuarea numărului procurorilor din Consiliul Superior al Procurorilor şi excluderea procurorului general din această instituţie de autoreglementare. Astfel va creşte independenţa autorităţii în relaţia cu procurorului general, a declarat ministrul Sergiu Litvinenco, iar CSP nu va mai fi un soi de sindicat sau instituţie corporatistă.

Viteza cu care au fost promovate amendamentele la Legea Procuraturii l-a determinat, probabil, pe Alexandr Stoainoglo să-şi întrerupă concediul şi să revină la muncă. El însă a evitat să comenteze proiectul de lege, anunţând, prin intermediului serviciului de presă, că îşi va formula punctul de vedere după o analiză minuţioasă a proiectului votat în prima lectură, sub aspectul rigorilor constituţionale şi a standardelor internaţionale.

XS
SM
MD
LG