Linkuri accesibilitate

Modificare: premierul va face preselecția candidaților la funcția de procuror general


Preierul Maia Sandu și ministra justiției Olesea Stamate, la investirea guvernului.
Preierul Maia Sandu și ministra justiției Olesea Stamate, la investirea guvernului.

Guvernul a decis că primul-ministru va face preselecția candidaților la funcția de procuror general. Această lista scurtă va trimisă Consiliului Superior al Procurorilor pentru desemnarea procurorului general.

„Îmi asum această responsabilitate politică să aleg candidații”, a spus premierul Maia Sandu la ședința de Guvern.

Schimbarea survine după ce, miercuri, ministra justiției Olesea Stamate a anunțat că va anula rezultatele concursului de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general. Stamate a explicat, într-un briefing de presă, că analizele suplimentare din ultimele zile nu îi permit să afirme că „acest concurs întrunește condițiile prevăzute de lege”, transmite IPN.

„După anunțarea rezultatelor preliminare, membrii comisiei care a desfășurat concursul pentru selecția procurorului general au primit informații suplimentare referitoare la unii candidați, informații care nu au fost cunoscute de membrii comisiei”, a spus ministrul justiției.

Un alt aspect important, potrivit Olesei Stamate, este faptul că un membru al comisiei ar fi avut aprecieri vădit disproporționate față de unul din candidați, ceea ce „a distorsionat rezultatul final” și influențat „esențial” rezultatele concursului. Ministrul justiției a spus că, fără punctajul disproporționat al acelui membru al comisiei, pe lista finală nu s-ar mai regăsi Veaceslav Soltan, locul acestuia ar fi fost luat de Ștefan Gligor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG