Linkuri accesibilitate

Moldova își limitează participarea la evenimente CSI din cauza războiului din Ucraina


Emblema CSI
Emblema CSI

Ministerul de externe al R. Moldova a confirmat remarcile făcute în presă de președintele Parlamentului, Igor Grosu (PAS), privind limitarea participării moldovene la reuniunile Comunității Statelor Independente din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Declarația lui Grosu a provocat speculații în presa rusă, dar și la Chișinău, cum că Moldova ar vrea să iasă din organizația dominată de Rusia.

Moldova își limitează participarea la evenimente CSI din cauza războiului din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00

Fiind marți, 17 mai, invitatul postului public de radio, președintele legislativului moldovean a fost întrebat despre oportunitatea aflării R. Moldova în CSI. „Acum nu se discută această problemă”, dar participarea „la evenimentele din cadrul CSI este aproape imposibilă din cauza situației din regiune”, a spus Grosu.

„Pe linia cooperării în Adunarea parlamentară a CSI, a trebuit să organizăm la Chișinău un eveniment pe tema agriculturii. Le-am cerut colegilor să informeze secretariatul organizației că acest lucru nu este posibil, atât timp, cât există un război în regiunea noastră”, a adăugat Igor Grosu.

Potrivit președintelui Parlamentului, după încheierea războiului din Ucraina, autoritățile ar trebui să discute avantajele și dezavantajele apartenenței la CSI și să decidă cu privire la continuarea participării la organizație. „Este nevoie de o abordare pragmatică pe această problemă, trebuie purtată o discuție politică. Trebuie să facem asta după ce totul se calmează și războiul se termină”, a spus el.

Solicitat de Europa Liberă, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt din cadrul diplomației de la Chișinău, a confirmat că „în contextul continuării războiului declanșat de Federația Rusă împotrivă Ucrainei, participarea Republicii Moldova la evenimentele organizate în cadrul CSI a fost limitată”, ceea ce este în context „o reacție firească”.

Dodon avertizează că se vor impune vize

Fostul președinte socialist Igor Dodon, care conduce în prezent o „uniune de afaceri moldo-rusă”, a criticat ceea ce crede a fi „intenția autorităților moldovenești de a examina subiectul privind retragerea din CSI”. Dodon a spus că declarația lui Grosu, în care el vede semnalul părăsirii CSI, este „idiotism”. „Aceasta ar însemna nu doar ruperea tuturor acordurilor economice, ci și încetarea regimului fără vize cu țările din Comunitate. Pentru a călători în Rusia, Belarus, sau alt stat, cetățenii din Moldova vor avea nevoie de viză. Dar unde vom exporta mărfurile noastre? Dar de unde vom cumpăra resurse energetice?”, a întrebat retoric Dodon. Declarațiile lui Grosu au fost comentate și de agenția rusă de știri de stat ITAR TASS, care a precizat totuși că Chișinăul nu a informat pe nici un canal oficial Moscova că ar avea de gând să iasă din CSI.

Țările care au părăsit organizația

Fondată pe fondul dezmembrării URSS în 1991 de Rusia, Belarus și Ucraina, organizația a primit ulterior, pe parcursul aceluiași an, alte 11 foste republici sovietice: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghiztan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Ucraina. Țările baltice au refuzat să se alăture.

După anume ezitări, Georgia s-a alăturat totuși ulterior organizației. În august 2008, în urma unei escaladări a ostilităților dintre Rusia și Georgia asupra regiunii separatiste Osetia de Sud, Georgia și-a anunțat intenția de a se retrage din CSI. Retragerea a fost finalizată în august 2009. În 2018, la patru ani după anexarea Crimeii de către ruși, Ucraina și-a anunțat și ea retragerea.

Moldova și CSI

R. Moldova face parte de 30 de ani din organizație. Subiectul părăsirii ei s-a ridicat ultima dată la Chișinău în 2018. Cu puțin timp înainte de ieșirea din guvernarea dominată de Partidul Democrat, Partidul Liberal a înregistrat un proiect de lege în acest sens în legislativ, însă el nu s-a materializat.

Cea mai recentă participare moldoveană la reuniuni CSI a avut loc în octombrie 2021, când la scurt timp de la învestire, prim-ministra Natalia Gavrilița a participat la o reuniune virtuală a Consiliului șefilor de state membre ale CSI. În discursul ținut la acea reuniune, Gavrilița a optat pentru dezvoltarea legăturilor comerciale pe platforma CSI, spunând că piețele respective „sunt bine cunoscute producătorilor moldoveni”, dar că Moldova și-ar dori „eliminarea barierelor comerciale”: „Apreciem foarte mult oportunitățile oferite de zona de liber schimb CSI și am dori să vedem această zonă cu adevărat liberă – fără restricții comerciale”, a declarat ea.

Într-un articol publicat pe IPN, fostul ambasador moldovean în Federația Rusă, Anatol Țăranu, scrie vineri că războiul declanșat de Rusia în Ucraina face „foarte probabilă” o retragere a R. Moldova din CSI. Ar fi „un pas important în despărțirea simbolică, dar și de facto de lumea rusă”, crede Țăranu, care vede în spațiul CSI „un refugiu pentru țările cu economii deprimate, înapoiate”, și unde nu se respectă nici măcar acordurile de liber schimb, „semnate de comun acord de toți membrii, inclusiv de Rusia”.

XS
SM
MD
LG