Linkuri accesibilitate

Moldova a cumpărat la licitație primele cantități de gaze naturale din Ucraina


Moldova a procurat la licitație primele cantități de gaze naturale din Ucraina. Compania energetică de stat ucraineană Naftogaz a anunțat vineri, 29 octombrie, că a câștigat prima licitație pentru furnizarea de gaze către societatea de stat moldovenească S.A. Energocom și că 500 de mii de metri cubi de gaze vor fi furnizate chiar astăzi.

Naftogaz spune că este dispus să participe și la alte licitații pentru furnizarea de volume suplimentare de gaze de către Republica Moldova. „Naftogaz este pregătită să furnizeze cantitățile necesare de gaz către Moldova”, se mai spune într-un comunicat al companiei. Anterior, Kievul a promis să împrumute Chișinăului alte 15 milioane de metri cubi de gaze.

Ucraina s-a alăturat astfel unui grup de operatori regionali de gaze care s-au oferit să ajute Republica Moldova. Principalul furnizor, compania rusă de stat Gazprom, a triplat prețul, reducând cu aproape un sfert livrările, și a amenințat să oprească gazul, dacă Chișinăul nu achită consumul curent și datoria istorică, ceea ce autoritățile pro-occidentale ale Moldovei și Uniunea Europeană au numit șantaj politic. Moscova respinge acuzațiile, spunând că prețul oferit este unul de piață.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG