Linkuri accesibilitate

Moldova alege pentru o sută de ani


Caricatură politică - Svoboda.org
Caricatură politică - Svoboda.org

În Chișinău, mare parte din presă servește, dacă nu direct intereselor Moscovei, atunci unor baroni locali care nu se pot salva de închisoare decât subminând justiția și pervertind instituțiile democrației.

Alegerile din Moldova sunt o importantă răscruce politică și socială. De ele nu depinde doar ce se va întâmpla patru ani de acum înainte, ci mulți alți ani după aceea, sunt de părere reprezentanții organizațiilor WatchDog.MD (Chișinău) și Expert-Forum (EFOR, București) care monitorizează corectitudinea campaniei electorale din Republica Moldova și, în primul rând, impactul propagandei Kremlinului asupra scenei politice moldovene.

Moldova alege pentru o sută de ani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00


Dacă forțele pro-europene vor pierde alegerile, atunci valul de emigranți de peste Prut către Occident se va intensifica, spune Valeriu Pașa de la WatchDog.MD. Economia Moldovei nu va mai putea fi susținută pentru că de plecat vor pleca persoanele active, care își văd viitorul în Uniunea Europeană, nu în cea Eurasiatică.

Nici sistemul de protecție socială nu va mai fi funcțional pentru că nu va mai avea cine cotiza. Nici nu contează cine câștigă, pentru că propaganda rusească rulează mai multe scenarii alternative, toate câștigătoare. Important pentru Moscova lui Putin este să nu câștige candidații alianței pro-europene a Maiei Sandu și Andrei Năstase pentru că un câștig al acestora ar însemna îndepărtarea Moldovei de sub călcâiul Moscovei și, pe plan intern, în Federația Rusă, un eșec al lui Putin în fața propriului electorat.

Sorin Ioniță
Sorin Ioniță

Sorin Ioniță, de la ExpertForum, organizație implicată de mai multă vreme în monitorizarea scenei politice moldovene, spune că Rusia se află în plină campanie de intoxicare a țărilor europene, mai ales din această arie geografică, profitând de nemulțumirea fostelor țări comuniste față de efectele negative ale descentralizării și privatizării economiei, față de slăbiciunea instituțiilor statului, încă nereformate pe deplin și de corupția cvasigenerală.

România, afirmă Ioniță, este o țară vulnerabilă aflată și ea sub tirul propagandei rusești. E drept, față de Moldova, unde unii politicieni nu ascunde de fel relația strânsă pe care o au cu autoritățile de la Kremlin și mereu amatori să apară în fotografii cu Vladimir Putin, în România există puternice reflexe rusofobe și, prin urmare, propaganda și diversiunile nu se pot face la vedere.

Strategiile se schimbă, cum se întâmplă și în alte țări, cel mai concludent exemplu fiind al alegerilor din Statele Unite din 2016. Tactica e simplă: se demolează principiile democrației, se stimulează neîncrederea în capacitatea autorităților de a soluționa problemele oamenilor, se exacerbează antagonismele pe teme sensibile ale societății (diverse tipuri de discriminare, resentimente istorice). Nu e de mirare că urmele multor troli de pe paginile de socializare duc la Moscova sau către enclave rusești din străinătate. În felul acesta, în România, oameni care, de altminteri, se pretind rusofobi și adversari ai lui Putin îi preiau agenda antioccidentală, eurosceptică, xenofobă și homofobă.

În Chișinău, mare parte din presă servește, dacă nu direct intereselor Moscovei, atunci unor baroni locali care nu se pot salva de închisoare decât subminând justiția și pervertind instituțiile democrației.

Nu e de mirare că urmele multor troli de pe paginile de socializare duc la Moscova...

Acești baroni au finanțat din banii lor (sau ai mafiei rusești, se întreabă reprezentanții organizațiilor de monitorizare) apariția unor oficine de presă care diseminează, mai mult sau mai puțin subtil, principiile politice ale lui Putin și apropiaților acestuia. Tot ce trebuie este să submineze încrederea în politicienii pro-europeni și, în felul acesta, în viitorul european al Moldovei. E un secret știut de toată lumea, mai ales de Centrul Național Anticorupție de la Chișinău, cum circulă banii în culisele vieții politice și cine plătește pe cine. Cu toate acestea, tocmai cei asupra cărora planează cele mai grave acuzații de corupție par imuni la justiție poate și pentru că fac jocul politic, finanțează campanii, susțin candidatura politicienilor pro-ruși. Iar prin arterele financiare ale campaniei electorale din Republica Moldova circulă mult sânge rusesc.

Sorin Ioniță crede că Bucureștiul are o parte însemnată din vină pentru că păstrează o tăcere complice, oferind ajutoare necondiționate care nu fac decât să susțină un guvern interesat mai degrabă de Moscova decât de Bruxelles.

Bucureștiul are o parte însemnată din vină pentru că păstrează o tăcere complice...

O politică susținută și coerentă care să nu îngăduie derapaje iliberale la Chișinău nu e importantă doar pentru Moldova, spun reprezentanții organizațiilor de monitorizare, ci și pentru București. Aici există un climat de neîncredere în valorile europene stimulat de exemplele de cupiditate și corupție instituțională, de prelungitele crize de creștere ale economiei și societății și de incapacitatea justiției de a soluționa mari cazuri de corupție și nedreptate. Așadar, ar trebui să fim atenți nu doar la imixtiunea Rusiei în alegerile din Moldova, spune Ioniță, ci și la posibila influență asupra ciclului electoral care va începe în scurtă vreme în România.

Previous Next

XS
SM
MD
LG