Linkuri accesibilitate

Conspiracy Special: noi falsuri legate de atacul de la Salisbury


Obiectivul strategic e de a semăna confuzie în rîndul publicului, și nu de a-l convinge.

Conspiracy Special: noi falsuri legate de atacul de la Salisbury

Săptămâna trecută, presa pro-Kremlin a spus că guvernul britanic se află în spatele cazului Skripal, că Occidentul se amestecă în Belarus, că Statele Unite face experimente periculoase în Ukraina și - ca de obicei - că Ucraina este provocatorul.

Ce fel de imagine ar putea cineva să creeze despre Ucraina? Cel puțin șase instituții pro-Kremlin s-au ocupat cu crearea unei imagini de țară periculoasă și imprevizibilă, pretinzînd că un jurnalist italian e dat dispărut în estul Ucrainei. În realitate, jurnalistul s-a întors cu bine acasă și arată imagini luate în sectorul controlat de guvern de la Mariupol.

Continuînd cu Ucraina: după ce ministerul de externe anunțat că țara sa se pregătește să renunțe la 50 de tratate cu Rusia, presa pro-Kremlin și-a suflecat mânecile și s-a pus pe lucru, răspîndind dezinformări despre politicieni ucraineni care ar încerca să arate rezultatele muncii lor pentru stăpânul lor, Statele Unite. Privind la presa pro-Kremlin săptămână de săptămână, este evidentă intenția de a submina credibilitatea alegerilor care se apropie și a politicienlor din Ucraina prin a arăta cu degetul la o presupusă dependență de Statele Unite.

În afară de Ucraina, tema „lucrînd pentru stăpânul american” a fost aplicată și Germaniei. Presa de stat rusească a anunțat că Germania are doar o suveranitate limitată, din moment ce politicile sale externă și militară se fac sub ochiul scrutător al Washingtonului. Această teorie distorsionată se potrivește perfect cu declarații mai vechi ale presei pro-Kremlin, cum că Germania este executantul hegemoniei Statelor Unite asupra Europei; că Statele Unite controlează Europa prin intermediul Germaniei ocupate, și că Germania va avea de ales între a apăra interesele Europei și a face pe placul Washingtonului.

Dar cine-l controlează pe păpușar?

Ca să răspundem la această întrebare trebuie să săpăm mai adînc. Am auzit acuzația că „New York Times” și „Washington Post” servesc interesele industriei americane de armament. Modul de gîndire al teoreticienilor conspirației e următorul: presa americană îl atacă și deci îl manipulează pe președintele Trump; adevărații păpușari sînt foștii generali care sfătuiesc corporațiile financiare și instituțiile media.

Pentru cei care au ca obiectiv discreditarea presei occidentale, să reflectăm asupra faptului că în Indexul Libertății Presei pe 2018 alcătuit de Reporteri Fără Frontiere, Rusia e pe locul 148 din totalul de 180. Statele Unite sînt pe locul 45.

Statele Unite sînt în vizorul Kremlinului pentru presupuse luări ca ostateci ale unor străini. În realitate, Konstantin Yaroshenko a fost arestat pentru contrabandă cu droguri, Natalia Veselnitskaia a fost pusă sub acuzare obstrucționarea justiției iar Maria Butina a pledat vinovată de conspirație împotriva Statelor Unite.

O nouă rundă de dezinformare despre atacul de la Salisbury

Pînă în martie anul trecut, EUvsDisinfo colecționase deja 20 de teme diferite despre cazul Skripal; pînă acum două săptămâni catalogase deja peste 100 de mesaje de dezinformare legate de atacul de la Salisbury. Dar după decizia UE de a impune sancțiuni unor oficialități GRU legate de otrăvirea lui Skripal, au apărut și mai multe teme.

Potrivit presei pro-Kremlin, șefa guvernului britanic Theresa May e cea care s-ar fi aflat în spatele deciziei UE de a impune sancțiuni, și acesta ar fi fost modul ei de a le reaminti politicienilor britanici că fac parte toți din conspirație. Evident, fără nici o dovadă ca să sprijine această afirmație; dimpotrivă, există probe de netăgăduit adunate de poliția britanică, sprijinite pe plan internațional, care demonstrează un solid lanț de evenimente, cu poze, ce îi leagă pe suspecți de locațiile cazului. Ancheta continuă, dar parte din material a fost făcut public.

A doua temă pro-Kremlin de acum două săptămâni despre cazul Skripal nu a fost dusă pînă la capăt; în loc de asta, a fost prezentată ca întrebare despre extrem de neverosimila coincidență ca un colonel de armată și un ofițer infirmier de rang înalt să fi fost printre primii care au ajuns la locul unde au fost otrăviți Skripal și fiica sa. Așa cum sugerează numărul din ce în ce mai mare de teorii contradictorii despre cazul Skripal, obiectivul strategic aici e de a semăna confuzie în rîndul publicului, și nu de a-l convinge.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG