Linkuri accesibilitate

Planul de dezinformare pe termen lung al Rusiei pentru Marea Azov


În paralel cu operațiunea legată de Marea Azov, în aer plutește o dragoste de haos, sau cel puțin în camera de știri de la Russia Today.

Momentul începerii campaniei de dezinformare în jurul Mării Azov nu a fost când Rusia a sechestrat trei nave ucrainene și echipajele lor după ce a deschis focul în 25 noiembrie.

Campania începuse de fapt înainte de asta.

Acum mai mult de un an, presa din Rusia a început să publice inforații despre „Ucraina care adîncește fundul mării pentru o flotă NATO în Marea Azov ”. De fapt, nici urmă de o asemenea „Flotă NATO” acolo.

Vara și toamna trecute, campania de dezinformare s-a internificat. Am auzit că Ucraina dintr-o dată a „infectat Marea Azov cu holeră” (Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există nici o informație despre cazuri de holeră acolo). În septembrie, mesajele pregăteau deja terenul pentru o dezinformare viitoare, prezicând „Provocări inspirate de Occiden la țărmul Mării Azov ”, și afirmând că Statele Unite pun la cale „ciocniri între forțele navale ucrainene și ruse în Marea Neagră din anii 1990”. „Dovezile” au la bază un joc video pe care un soldat rus suține că l-a- văzut acum 15 ani.

Toate aceste mesaje de dezinformare au același scop: să arate că Ucraina este agresorul și că ia ordine de „provocări” de la Occident. A fost tot timpul un mesaj convenabil pentru dezinformarea pusă la cale de Rusia, când ne uităm la anexarea ilegală a Crimeii, sau la pretenția falsă că Marea Azov este „o mare internă rusească” – sau decorarea folosirii forței militare împotriva Ucrainei.

Săptămâna trecută a fost și o schimbare a accentului: pe ucrainenii înșiși.

Scopul este de a semăna neîncredere în guvernul ucrainean și partenerii său ocicidentali cu linii de genul „Occidentul a sperat să picteze Marea Azov cu sângele cetățenilor ucraineni”, și „copiii din Mariupol sînt forțați să sape tranșe pentru soldați”.

Sfera conspirațională de limbă engleză a inventat încă o teorie pentru a justifica acțiunile Rusiei. Potrivit unei logici de nezdruncinat, forțele speciale rusești au reușit de fapt să oprească o provocare care ar fi dus la al treilea război mondiale, din moment ce serviciile secrete britanice și ucrainene aparent transportau o instalație nucleară portabilă ca să arunce în aer podul din Crimeaa. Autorii acestei gogomănii nu s-au ostenit să ofere vreo dovadă care să o susțină.

Haos în Europa!

În paralel cu operațiunea legată de Marea Azov, în aer plutește o dragoste de haos, sau cel puțin în camera de știri de la Russia Today. Demonstrațiile din Franța au primit atîta atenție din partea lor încît cuvântul de căutare „Franța” a adus mai mult de 20 de povești despre protestul „vestelor galbene” din Franța doar în ultimele cinci zile. Dar dacă RT se prezintă ca instituție media globală, n-ar fi avut sens să aplice același nivel de examinare și la protestele care au avut loc în Rusia în septembrie? În realitate, cuvântul de căutare „pensie” scoate la iveală acest articol despre protestul împotriba modificărilor aduse sistemului de pensii. E revelator să compară cu versiunea BBC a evenimentlor ca să tragem cîteva concluzii cu privire la strategia din spate.

Televiziunea rusă a ajuns la concluzia că protestele din Franța sînt similare cu revoluțiile colorate sponzorizate de Statele Unite și, la fel ca Maidanul, sînt dictate de americani ca răspuns la planurile președintelui Macron de a creea o armată europeană.

Sună tras de păr? Se pare că anii de dezinformare despre Maidan au creat un spațiul informațional unde a te baza pe conspirații a devenit o normă.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG