Linkuri accesibilitate

Liniile duble ale jurnalismului rus


Lupta împotriva dezinformării este și o luptă pentru o presă liberă și independentă.

În Rusia, „linie roșie” care definește limita la ce pot să scrie sau să spună jurnaliștii e deseori numită „liniia dublă albă”. Exact ca în traficul rutier, dacă instituțiile media trece peste linia asta, ele se pun în pericol și pot fi pedepsite.

Novaya Gazeta vs Trolli

Am arătat acum două săptămâni cum ziarul rus independent „Novaya Gazeta”a fost ținta unor hărțuieli și intimidări înainte de a publica o anchetă legată de o serie de otrăviri și de uciderea unui blogger critic la adresa Kremlinului.

Potrivit surselor ziarului, aceste atacuri au fost opera unei echipe speciale din serviciul de securitate al lui Evgheni Prigojin, proprietarul fabricii de trolli, cunoscut în popor sub numele de „bucătarul-șef al lui Putin”.

Liniile pe care „Novaya Gazeta” le-a trecut în acest caz au fost deci nu cele ale guvernului, ci ale unei organizații private care are legături apropiate cu autoritățile ruse, și despre care se știe deja că sprijină agenda de dezinformare a guvernului cu trollare online.

Pedeapsa pentru că „Novaya Gazeta” a trecut linia albă dublă a luat forma unei coroane funerare cu numele jurnalistului care a făcut ancheta și capul retezat al unei capre trimise în redacția „Novaya Gazeta”.

Foto: Novaya Gazeta.
Foto: Novaya Gazeta.

Declarația redacției „Novaya Gazeta”

Declarația redacției „Novaya Gazeta”

Calomnia e o armă periculoasă a vremurilor noastre. Calomnia și știrile false duc la război, crimă și atacuri împotriva figurilor publice și a jurnaliștilor.

Oamenii care au lansat campania împotriva „Novaya Gazeta” și a jurnaliștilor ei pe rețele de socializare sînt foarte conștienți de consecințele scrisului în atmosfera de isterie și ură care a atins niveluri fără precedent în Rusia.

E cu totul dezgustător când o minciună sfruntată stă la baza unui „val popular de indignare”.

Acuzațiile că Novaya „Novaya Gazeta” ar fi făcut publice date ale unor piloți ruși aflați în misiune în Siria care le-au pus în pericol familiile sînt pur și simplu false. Nu am publicat nimic pe acest subiect, nici în ziar nici pe website.

Dar această minciună, susținută în mod repetat de trolli și de comentarii ale unor „lideri de opinie”, cumpărați sau folosiți într-o schemă dubioasă, e un pericol real pentru jurnaliști.

Există pe internet apeluri la pedepsirea fizică a jurnaliștilor; „daruri sinistre”, simbolizînd moartea anumitor oameni, au fost aduse în redacția noastră.

Nu intenționăm să tolerăm asta, mai ales când ne putem imagina perfect de unde vine amenințarea.

Avem doar două arme: publicitatea - și prin urmare ne vom continua munca; și legea. Ministerul de interne și agențiile de apărare a legii sînt obligate să facă tot pentru ca legea să ne protejeze.

Cerem ca aceste amenințări să fie anchetate iar cei responsabili să fie pedepsiți.

Dezinformarea și intimidarea externalizate

În Rusia, răspândirea dezinformării se face cu indicații de la Kremlin: un subiect care se disipează prin organizațiile media controlate de și loiale autorităților.

Cu toate acestea, unele din treburile murdare sînt făcute de executanți privați care au legături financiare cu autoritățile.

Așa cum sugerează cazul „Novaya Gazeta”, sancțiunile impuse jurnaliștilor ruși care nu respectă subiectul și trec „linia albă dublă” pot fi duse la îndeplinire de executanți privați.

Când jurnalismul este controlat în acest fel cu intimidare și oprimări, desinformarea controlată de stat și loială statului are o mai mare libertate de manevră și impactul ei asupra societății este mai mare.

Declarația de la „Novaya Gazeta” ne reamintește că lupta împotriva dezinformării este și o luptă pentru o presă liberă și independentă.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG