Linkuri accesibilitate

Trolli Kremlinului vor să dea înapoi banii plătiți de America pe Alaska


Insinuarea că locuitorii din Alaska ar duce-o mai bine sub controlul Moscovei a făcut parte din campania de dezinformare dusă de Kremlin în trecut.

„Roțile dințate” dela fabrica de troli de la St Petersburg s-au învîrtit frenetic zilele trecute.

Propria sa agenție de presă, RIA FAN, a dat publicității o declarație a publicistului cu legături la Kremlin Nikolai Starikov, care a sugerat că Rusia ar putea să se retragă din tratatul din 1867 cu Statele Unite privind transferul de proprietate a Alaskăi.

Potrivit dlui Starikov, Rusia e pregătită să dea înapoi cele șapte milioane 200 de mii de dolari pe care i le-au plătit Statele Unite pentru Alaska, ca să aducă înapoi regiunea sub pulpana rusească. Asta, în opinia dlui Starikov, ar trebui să fie ca răspuns la planul Washingtonului de a se retrage din Tratatul de reducere a rachetelor balistice cu rază medie de acțiune (INF).

Într-o declarație publicată care combină două favorite ale dezinformării, provocarea și „părerismul”, dl Starikov stabilește presupusele temeiuri legale ale unui asemenea pas. Potrivit domniei sale, Tratatul de Cedare a Alaskăi a fost semnat într-o realitate geopolitică diferită. Și deși tratatul prevede transferul teritoriului, el nu spune până când, pentru că formula diplomatică tradițională rusească „pentru timp etern” lipsește.

Dl Starikov, care e și directorul comercial al filialei Pervîi kanal TV din St Petersburg, a fost implicat în trecut în răspîndire unor mari cantități de informații false și înșelătoare, toate în linia dezinformărilor Kremlinului, în chestiuni precum Ucraina, criza migranților și atacurile teroriste din Europa.

Dl Starikov nu s-a sfiit nici de la a se deda teoriei conspirațiilor. Postări pe blogul său personal au sugerat că Grupul Bilderberg l-a făcut pe Emmanuel Macron președintele Franței și că elitele globale distrug sistemul financiar global prin intermediul scurgerea Documentelor Panama.

Insinuarea că locuitorii din Alaska ar duce-o mai bine sub controlul Moscovei a făcut parte din campania de dezinformare dusă de Kremlin în trecut.

Un proiect de investigație jurnalistică a agenției independente de presă RBC a arătat anul trecut că agenția de știri RIA FAN este o creație a fabricii de trolli din St Petersburg, și a funcționat la aceeași adresă înainte de a se muta într-o altă clădire. Proprietate a omului de afaceri Evgheni Prigojin, poreclit „bucătarul-șef al lui Putin”, RIA FAN a contribuit copios la răspîndirea de dezinformări și la perturbarea sferei informațiilor publice atît în Rusia cît și în străinătate.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG