Linkuri accesibilitate

Trăind visul american în Riga ... Rusia


Cum manipulează televiziunea rusă de stat NTV situația expatriaților americani.

„Americani care și-au părăsit țara vorbesc despre viața lor în Rusia”.

Acesta e titlul unui reportaj difuzat săptămâna trecută de postul de televiziune de stat NTV, din Rusia.

Pe rețelele de socializare, NTV a prezentat reportajul astfel:

„Aproape o treime dintre americani visează să plece din Statele Unite. Ei sînt forțați afară din țara lor de taxele insurmontabile și de prețurile mari. Unii au cîutat o viață mai bună în Europa, în Crimeea, dar s-au stabilit pînă la urmă la Moscova. Ei spun că nivelul lor de trai s-a îmbunătățit multiplu.”

În această poveste sînt mai multe probleme. Pentru început, unul din americanii arătați la NTV nu s-a mutat chiar în Rusia.

Un trai decent

Steven a „fugit de prețurile” din Statele Unite, ne spune prezentatorul de la NTV. Vorbind în fața camerei, americanul expatriat explică cum a devenit viața lui mai confortabilă: angajatorul îi plătește asigurarea, mașinile sînt ieftine, și chiria apartamentului său e foarte accesibilă. Nu are de gând să se reîntoarcă în Statele Unite.

Doar că Steven trăiește la Riga, Letonia.

NTV nu ascunde acest lucru în reportajul său, dar e de mirare de ce s-a dus tocmai la Riga pentru ca să ilustreze o poveste despre cît de atractivă e Rusia pentru expatriații americani.

În plus, e greu să fi complet sigur ce anume i-a spus Steven reporterului de la NTV. Dublarea în rusă a spuselor sale are volumul așa de tare că e greu să auzi ce anume spune - iar NTV a fost acuzată în trecut de dublare manipulativă.

„NTV, ce-ai fumat?”

Telespectatorii au reacționat cu uimire pe Facebook:

EU vs Disinfo, Living the American Dream in Riga, Russia
EU vs Disinfo, Living the American Dream in Riga, Russia

„NTV, ce-ai fumat?”

EU vs Disinfo, Living the American Dream in Riga, Russia
EU vs Disinfo, Living the American Dream in Riga, Russia

„Mulțumim, NTV, ne-am distrat de minune! Bănuiam eu că sînteți buni la glume, dar nu mă așteptam la acest fel de umor! Am să fac o poză la ecran”, spune altul.

EU vs Disinfo, Living the American Dream in Riga, Russia
EU vs Disinfo, Living the American Dream in Riga, Russia

„Pentru ce audiență a fost articolul ăsta?”, a întrebat un al treilea.

Tweet-ul original al lui NTV cu acest articol a fost un succes pentru această televiziune - a fost cele mai răspîndit tweet al canalului și al cincilea cel mai plăcut (surse: twitonomy.com).

Cu toate acestea din cele mai mult de 600 de răspîndiri citate, majoritatea au ridiculizat articolul, așa cum au făcut și multe din răspunsurile de pe Twitter. Iar numărul de like-uri la unele din răspunsurile negative arată scepticismul audienței la articol.

La revedere America, sau încercînd viața de expatriat?

Jurnaliștii de la site-ul independent rusesc The Insider au analizat și ei povestea de la NTV și a pus sub semnul întrebării o altă parte din ea.

The Insider a aflat că NTV a denaturat un raport stiințific despre atitudinea americanilor față de ideea de a trăi în străinătat, când a spus că aproape o treime dintre americani „visează să părăsească Statele Unite”.

Formularea din limba engleză e mult mai moale, „se gândesc să trăiască în străinătate”, ceea ce nu sugerează că vor să emigreze definitiv, cum a spus în rusește NTV.

Reputația NTV

NTV e deținută de Gazprom media, o ramură a companiei de stat de petrol și gaze Gazprom.

Reputația acestui canal a avut de suferitn trecut când un comentator expert american s-a dovdit a fi vânzător de săpun și când un reportaj din Denamarca a fost verificat de jurnaliștii danezi și s-a întors împotriva atît NTV cît și a diplomaților ruși care au încercat să apere acest canal de televiziune în fața criticilor.

NTV a fost de asemenea folosit de autoritățile ruse pentru a lansa atacuri mincinoase împotriva unor apărători ai drepturilor omului, a unor politicieni de opoziție și a unor diplomați străini.

XS
SM
MD
LG