Linkuri accesibilitate

EU vs Disinfo: cifra săptămânii - 364


Facebook a reușit să identifice 364 de pagini și conturi care pretind că sînt independente, dar în realitate fac parte dintr-o operațiune coordonată de entități statale rusești.

Facebook a anunțat în 17 ianuarie că va închide 364 de pagini și conturi, pentru că „s-au angajat într-un comportament inautentic coordonat ca parte a unei rețele provenită din Rusia, și care a operat în țările baltice, Asia Centrală, Caucaz, și în țările central și est-europene”. Declarația integrală poate fi găsită aici.

Pe scurt, Facebook a reușit să identifice 364 de pagini și conturi care pretind că sînt pagini independente de știri, dar în realitate fac parte dintr-o operațiune coordonată, condusă de entități statale rusești: în acest caz agenția rusă de știri a statului, Sputnik.

Potrivit anunțului făcut de Sputnik, paginile care au fost închise erau legate de angajați de la Sputnik, și erau dedicate unor subiecte variate, cum ar fi starea vremii, călătorii, sport sau politică. Mai multe pagini se concentrau pe statele membre ale Uniunii Europene, pe țările din Parteneriatul estic și pe cele din Asia Centrală.

Paginile închise de către Facebook aveau cam 790.000 de urmăritori în total, și au investit 135.000 de dolari în reclamă.

În afară de cele 364 de pagini și conturi legate de agenția Sputnik, Facebook a mai închis alte 107 pagini, grupuri, conturi și 41 de pagini Instagram, toate angajate, potrivit Facebook, într-un comportament coordonat inautentic ca parte a unei rețele provenită din Rusia și care a operat în Ucraina.

Termenul „comportament inautentic coordonat” înseamnă că paginile făceau parte dintr-un efort coordonat, în cazul de față condus de Krenlin, dar pretinzînd că sînt site-uri individuale și independente.

Facebook și alte rețele de socializare și-au intensificat eforturile de a depista acest tip de înșelăciune: „eforturile noastre de securitate ne ajută să fim cu un pas înainte și dă devoalăm acest tip de abuz, în special în lumina importantelor momente politice și electorale care au loc anul acesta în Europa. Sîntem deciși să facem îmbunătățiri și să construim parteneriate mai puternice pe plan global pentru a depista și opri în mod eficient această activitate”, se mai spune în declarația Facebook.

La sfîrșitul anului trecut, Uniunea Europeană a emis pn Plan de acțiune menit să combată dezinformarea online în statele membre și nu numai în ele. Planul de acțiune recunoaște nevoia de a para actualele campanii de dezinformare ale Rusiei.

Planul de acțiune va se va asigura de asemenea că firmele tehnologice respectă Codul de practică al Comisiei Europene, un document care obligă platformele online să-și spoprească transparența în ce priveșe reclama politică și să reducă numărul de conturi false.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG