06.47 Patru buletine de culori diferite
La urne, alegătorii vor primi patru buletine de vot. Acestea se vor deosebi prin culoare: cele pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale sunt de culoare violet, iar în circumscripția națională - culoare gri afumat. În cazul referendumului republican consultativ, buletinul care conține întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” are culoarea galben pal, iar cel se referă la întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” are culoarea bej.
În total, pentru secțiile de votare din țară au fost tipărite circa 12 mln buletine de vot, iar pentru cele din străinătate - alte 2 mln de buletine.
06.59 Cine şi unde candidează
În circumscripția națională, pentru cele 50 de mandate se bat 15 concurenţi – 14 partide şi un bloc electoral (vedeţi aici toată lista). Pentru partide, pragul de trecere este de 6%, iar pentru blocuri – de 8%. Sondajele de opinie arătau că au şanse să-l treacă PSRM, PDM, Blocul „ACUM Platforma DA şi PAS” şi, probabil, Partidul „Şor”.
În cele 51 de circumscripții uninominale, au fost înscriși 325 de candidaţi, atât din partea formațiunilor politice, cât şi independenți. (vedeți aici harta interactivă cu toate circumscripţiile şi toţi candidaţii)
Majoritatea liderilor de partide sunt capi de liste în circumscripția națională, dar candidează şi în circumscripțiile uninominale: Vlad Plahotniuc (în circumscripția nr. 17 Nisporeni), Andrei Năstase (nr. 33 Chişinău, suburbii), Maia Sandu (nr. 50 Diaspora/ Europa de Vest), Ilan Şor (nr. 18 Orhei), Dorin Chirtoacă (nr. 32 Chişinău, suburbii). Candidează în circumscripții uninominale şi o parte din membrii Guvernului, din partea PDM: premierul Pavel Filip (nr. 20 Străşeni), ministra Culturii, Monica Babuc (nr. 22 Ialoveni), ministrul Economiei, Chiril Gaburici (nr. 31 Chişinău), ministrul de Interne, Alexandru Jizdan (nr. 34 Anenii Noi).
07.23 Secţiile de votare, păzite de poliţie
Peste 8.000 de polițiști asigură astăzi securitatea și ordinea publică, potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare. Jumătate sunt antrenați în paza secțiilor de votare și a spațiilor din imediata apropiere. Circa 500 de polițiști fac parte din grupe de reacționare și patrulare suplimentară a teritoriului. Iar aproximativ 4.000 au misiunea să restabilească ordinea publică în caz de destabilizare și escaladare a situației.
Fără hrişcă şi cârnaţi
Astăzi sunt permise activitățile electorale, însă numai până la panoul informativ care indică numărul secției de votare. Concurenților electorali și reprezentanții acestora nu au voie să le ofere alegătorilor mâncare şi băuturi alcoolice sau de alt fel. Pot împărţi doar pliante, calendare sau alte lucruri ce conțin informații electorale, dar numai în valoare de până la o sută de lei.
Dress code electoral
Alegătorii pot purta la votare tricouri, scurte, fulare sau alte accesorii cu sigla sau denumirea unui concurent electoral, dar numai dacă intră de unul singur în secţie. Dacă vin mai mulţi odată echipaţi aşa, nu au voie să intre, iar dacă vor încerca, vor fi scoşi afară de poliţişti, a avertizat vineri, într-o conferinţă de presă, Marin Maxian, şeful Inspectoratului Naţional de Patrulare.
07.45 Alina Russu: Toate secțiile din țară funcționează în regim normal
Președinte CEC, Alina Russu, a anunțat că toate secțiile din țară au fost deschise și funcționează în regim normal, adăugând că autoritatea electorală a depus și va depune tot efortul ca alegerile să se desfășoare liber și transparent.
Președinta CEC a afirmat că este interzisă fotografierea buletinelor de vot și a listelor de votare. Se va putea vota în secțiile din țară doar în baza buletinelor de identitate valabile, iar peste hotare – în baza pașapoartelor valabile, a mai precizat Alina Russu.