Linkuri accesibilitate

Moldova Business Week 2022 | „O justiție independentă este crucială pentru atragerea investițiilor în R. Moldova” 


Impactul războiului din Ucraina asupra economiei Republicii Moldova, provocările cu care se confruntă mediul de afaceri și oportunitățile investiționale au fost principalele subiecte abordate la deschiderea principalului forum economic al anului - Moldova Business Week 2022, ajuns la a opta ediție.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că guvernul este preocupat de promovarea eficienței energetice și a resurselor alternative pentru a reduce din „marea vulnerabilitate economică” pe care o are de înfruntat R. Moldova.

„Mobilizăm toată susținerea internațională pentru ca să putem trece de această iarnă fără consecințe pentru cetățeni și economie. Nu va fi ușor și va trebui să înțelegem cu toții să fim sobri energetic și mai solidari”, a spus prim-ministra.

Natalia Gavrilița a menționat că, în pofida provocărilor care au apărut după declanșarea războiului din Ucraina, autoritățile rămân optimiste, deoarece investitorii continuă să aleagă R. Moldova ca destinație de afaceri. Potrivit ei, domenii ca tehnologia informației și comunicațiilor, servicii de externalizare pentru business, cercetarea, producția de electronice și energie regenerabilă devin foarte atractive pentru investitori.

Prezent la eveniment, ambasadorul Uniunii Europene, Janis Mazieks, a remarcat că, pentru a atrage mai multe investiții, R. Moldova trebuie să creeze un mediu propice pentru afaceri.

„De asemenea, supremația legii, un sector al justiției independent și imparțial sunt cruciale pentru atractivitatea Republicii Moldova, pentru atragerea investițiilor, pentru a combate corupția, pentru beneficiul cetățenilor și pentru mediul de afaceri, pentru țară și pentru viitorul ei european”, a subliniat oficialul european.

Ambasadorul SUA, Kent Logsdon, s-a referit la susținerea oferită R. Moldova de către Statele Unite pentru a depăși provocările legate de războiul din Ucraina, precizând că doar în acest an au fost alocate 200 de milioane de dolari pentru reformele democratice și dezvoltarea economică.

„SUA susțin R. Moldova, [...] în timp ce Rusia creează noi obstacole în regiune.”

„SUA susțin R. Moldova în domenii, cum ar fi agricultura, IT, pentru a ajunge la noi piețe de desfacere, în timp ce Rusia creează noi obstacole în regiune”, a menționat diplomatul american.

Printre cei care au participat la deschiderea forumului au mai fost principele Radu al României și politologul, eseistul și filozoful american, Francis Fukuyama.

În acest an, evenimentul are genericul „Moldova – destinație de relocare a afacerilor și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG