Linkuri accesibilitate

Economia R.Moldova crește, dar nu a atins încă nivelul de până la criză


Economia Republicii Moldova dă semne de revenire din criza de anul trecut, datele statistice arătând o creștere semnificativă a comerțului extern, a producției industriale și transportului, dar creșterea nu este suficient de robustă pentru a atinge indicatorii de până la pandemie, transmite Radio Chișinău.

Producția industrială a crescut cu 11,7% în primele cinci luni ale anului curent, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, înregistrând și o ușoară creștere față de ianuarie-mai 2019. Și transportul de mărfuri și pasageri este în ușoară ascensiune în primele cinci luni, însă nu a ajuns la nivelul anului 2019. În special rămâne afectat transportul de pasageri, fiind în scădere cu aproape 50% față de perioada menționată.

Comerțul extern este în creștere față de anul trecut – exporturile cu aproape 13%, iar importurile cu peste 35 la sută. Exporturile însă sunt mai mici decât în 2019, deficitul balanței comerciale fiind în creștere.

Potrivit economistului Viorel Gârbu, Republica Moldova a fost a treia cea mai afectată economie din Europa în anul 2020, iar acum își revine la nivelul de până la criză, deși datele arată că nu se poate vorbi deocamdată despre o dezvoltare sustenabilă a economiei pe termen mediu și lung. Anul trecut economia Republicii Moldova a înregistrat un declin de 7%, iar pentru acest an autoritățile prognozează o creștere de până la 5%, ceea ce nu va asigura nici revenirea la nivelul anului 2019.

XS
SM
MD
LG