Linkuri accesibilitate

Moldova plătește de 3 ori mai mult pentru curentul din România decât pentru cel de la Cuciurgan


Pentru marți, 8 noiembrie, Moldova are un deficit de energie electrică de aproximativ 8,2%.
Pentru marți, 8 noiembrie, Moldova are un deficit de energie electrică de aproximativ 8,2%.

Prețul mediu de achiziție a energiei electrice din România este de 180 de euro pentru un MW/h, adică de trei ori mai mare decât cel achitat anterior Centralei termoelectrice de la Cuciurgan (Moldgres). Drept urmare, tarifele pentru curent ar putea crește din nou, potrivit vicepremierului Andrei Spînu.

„Avem două contracte bilaterale la preț de 90 de euro, unul de 50 MW și unul de 35 MW. Asta înseamnă cam 10-12% din consum. 90 de euro este prețul plafonat pentru consumatorul din România. Restul se cumpără în fiecare zi pentru ziua următoare pe bursa română. În funcție de oră, prețurile variază de la 100 la 300 de euro pentru un MW. La toată energia care a fost cumpărată de pe piață, prețul mediu ar fi 180 de euro. Dacă pornim de la prețul de 62,5 euro pe care-l plăteam până la 1 noiembrie, acum e de trei ori mai mare”, a explicat Andrei Spînu într-o emisiune la ProTV, citat de IPN.

La începutul lunii, ANRE a majorat tarifele la energie electrică. Pentru Premier Energy tariful este acum de 4,77 lei, în creștere cu 1,62 lei.

„Tot curentul, în afară de cel de avarie, se achită în avans. Procurările se fac de pe bursă și reprezintă cel mai transparent mod de a cumpăra energie electrică. Se fac ofertele, banii sunt blocați pe contul sucursalei Energocom din România. Imediat ce se încheie tranzacția, banii sunt luați de pe cont. Unica factură pe care n-o știm este energia de avarie, care este cea mai scumpă, dar cantitatea este mai mică. Tranzacția este între Moldelectrica și Transelectrica, când Moldelectrica va primi factura, vom ști exact la ce oră ne-a fost oferită energia, la ce preț. Noi vom face datele publice. Vom ști mai exact dacă este nevoie de ajustări suplimentare de tarif la finalul lunii noiembrie”, a precizat Spînu.

Pentru marți, 8 noiembrie, Moldova are un deficit de energie electrică de aproximativ 8,2%. Prin intermediul Energocom, autoritățile importă peste 80% din necesarul de electricitate din România.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG