Linkuri accesibilitate

R. Moldova scoasă de pe lista țărilor pentru care UE recomanda ridicarea restricțiilor sanitare la călătorii


Uniunea Europeană a decis să scoată R. Moldova de pe lista țărilor pentru care recomanda ridicarea restricțiilor de călătorie legate de pandemia de coronaviurs. Lista în sine, cu țările pentru care nu se recomandă restricții sanitare, va fi actualizată joi sau vineri, precizează corespondenții Europei Libere la Bruxelles.

Pe 1 iulie, R. Moldova fusese adăugată acestei liste de țări pentru care Bruxelles-ul recomanda ridicarea restricțiilor.

Era aceeași zi în care însă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertiza că un nou val al pandemiei de COVID-19 este inevitabil în Europa, unde varianta delta extrem de contagioasă a coronavirusului provocase deja o creștere a cazurilor de infectare în țări precum Rusia.

Între timp, situația s-a schimbat radical, numărul de noi cazuri depășind în a doua jumătate a lui septembrie constant rata de o mie pe zi.

Marți, 21 septembrie, experții moldoveni atrăgeau atenția că secțiile de terapie intensivă au redevenit pline și că formele grave ale infecției nu mai sunt caracteristice doar persoanelor vârstnice, tinerii și copiii fiind la fel de expuși noii tulpini Delta. Potrivit specialiștilor în epidemiologie, dacă numărul cazurilor se va menține ridicat, iar rata de vaccinare – redusă, pentru ca sistemul medical să nu intre în colaps, s-ar putea impune carantina parțială sau chiar totală, notează IPN.

Potrivit datelor oficiale, acoperirea națională cu o doză de vaccin constituie 23,07%, iar cu schemă completă – 22 %. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă e înregistrată în Chișinău – 33%, iar cea mai redusă, între 13% – 15% se atestă în raioanele Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG