Linkuri accesibilitate

Ce cărţi i-au cucerit pe picii veniţi la Târgul internaţional de carte pentru copii (Galerie Foto)


Târgul de carte pentru copii
Târgul de carte pentru copii

Diversitatea și designul atractiv a sporit interesul copiilor pentru carte, spun  profesorii care urmăresc, în virtutea meseriei, cum evoluează producția editorială.

La Centrul expozițional Moldexpo s-a deschis Salonul internațional de carte pentru copii și tineret. Anul acesta la târg participă edituri și distribuitori din nouă țări, iar în cele patru zile ale târgului vor fi lansate peste 80 de titluri noi, au anunțat organizatorii. Un reportaj de la deschiderea salonului.

Reportaj de la deschiderea salonului de carte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct


„Oau! Asta cât costă? Cât costă? Toate sunt așa de frumoase, așa de interesante că nu știu pe care să o aleg”

Micii vizitatori ai târgului de carte imită fără să vrea comportamentul maturilor. Pe unii îi vezi că se bucură de ocazia de a chiuli de la ore, alții însă sunt hotărâți să-și cheltuie banii din pușculița pe cărți. Cei motivați nu au nevoie de îndrumarea profesorilor și consultanților. În cărțile de poezii și povești, enciclopedii sau cărți de colorat, micii cititori au căutat întâi de toate personaje din desenele animate.

Daria, elevă în clasa a III-a, mi-a spus că îi plac istoriile cu super-eroi, diferite de cele care sunt recomandate la școală:

„Eu nu iubesc să citesc cărțile pe care ni le dă învățătoarea, pentru că ea ni le dă pe cele mai plictisitoare. Merg și la Librarius, iar ca tata să nu-și cheltuiască banii citesc acolo cât am timp.”

Ca în fiecare an, editurile au scos și cărți la reducere, spre marea bucurie a copiilor care au avut de gestionat azi bugete în jurul a circa 100 de lei. Pe mulți prețul i-a uimit însă:

„Vrem să cumpărăm o carte, dar nu să ne dea la urmă. 129 de lei? 129 e cam mult, dar cea mai ieftină care-i?”

Printre vizitatorii târgului sunt și părinți. Stau de vorbă cu Natalia Coadă, mama unei fetițe de aproape trei ani. Ea spune că-i cumpără de mult cărți, pentru a o face să le îndrăgească:

„Indiferent ce carte, doar să aibă o carte sub mână, una nouă, pentru ea e o revelație.”

Europa Liberă: Cât de mult sunt atenți părinții la cărțile pe care le cumpără, pe care le aleg?

„Noi încercăm să-i băgăm sub mânuță tot felul de cărți, adică toate genurile, chiar dacă-s cu mașinuțe, cu dezvoltarea logicii, cu cifre, litere, indiferent. Ea deja își alege ceea ce iubește.”

Europa Liberă: Cum credeți, ar trebui părinții să-i pună în mână copilului mai degrabă o carte decât un telefon?

„Cartea implică și efort din partea copilului, ca să descopere ce este în interior. Cu telefonul e simplu, e ușor, dar cartea încordează și neuronii.”

Diversitatea și designul atractiv a sporit interesul copiilor pentru carte, spun profesorii care urmăresc, în virtutea meseriei, cum evoluează producția editorială. Dar cărțile oricum intră în competiție cu internetul, iată de ce la școală lecturii i se acordă mai multă atenție, spune profesoara Galina Molea, care și-a adus la târg clasa de 35 de copii:

„De la început nu a fost chiar benevol, dar citindu-le povești zilnic, i-am captivat mereu, permanent le-am adus informație suplimentară. Și iată acum, zilnic în timpul meditațiilor, o oră rezervăm lecturii. I-am provocat la lectură și toți citesc cu plăcere.”

Urmărind alegerile copiilor este lesne de înțeles că băieții aleg cel mai des cărți cu dinozauri sau corsari, iar fetele se uită la cele cu prințese și salvatori. Editurile țin cont de aceste preferințe, însă de multe ori alegerile copiilor nu sunt agreate de părinți, remarcă Lucia Ciocan, manageră în cadrul editurii ARC:

„Observăm în fiecare an aceeași situație când părinții vor să le cumpere cărți pentru școală, enciclopedii cu foarte multă informație, dar copiii vor cu totul altceva. Copii vor să se bucure de-o carte, vor cărți atrăgătoare. Părinții au altă abordare. Părinții se uită la preț, se uită la volum, adică prețul trebuie să fie cât mai mic și volumul cărții cât mai mare, caută variante de compromis.”

Lucia Ciocan crede că atunci când părinții tind să cultive plăcerea lecturii, cel mai judicios ar fi să-i ia copilului, în primul rând, cartea care i-a trezit curiozitatea și apoi pe cea pe care o consideră mai necesară. Recomandarea ei este ca micilor cititori să li se ofere cărțile pe care le așteaptă, altfel aceștia nu vor fi motivați să citească.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG