Linkuri accesibilitate

R. Moldova va primi gaze din Turcia din octombrie


Stație de distribuire a gazelor naturale
Stație de distribuire a gazelor naturale

Turcia va începe să livreze R. Moldova 2 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi din octombrie, relatează agenția turcă de stat Anadolu, preluată de Reuters.

Autoritățile moldovene anunțau încă din decembrie 2022, pe fondul războiului din Ucraina, că sunt interesate să cumpere gaze din Turcia, ca „alternativă” la gazele rusești.

Reuters notează că Turcia nu extrage propriile gaze naturale pe scară largă, dar are o infrastructură considerabilă pentru importul de gaz lichefiat și ține să se poziționeze ca un furnizor alternativ, mai ales pe piețele mai mici ale Europei de Sud-Est.

Ieri, Ankara anunțase că va livra 1,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi companiei românești OMW Petrom. Anul acesta, Turcia a anunțat înțelegeri similare cu Bulgaria și Ungaria.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG