Linkuri accesibilitate

Ministrul educației: rata de vaccinare a angajaților din învățământ este deja în creștere dar departe de cota de 95%


Imagine generică.

Ministrul educației, Anatolie Topală, a apărat decizia de a-i obliga pe angajații din învățământ nevaccinați împotriva COVID-19 să-și facă teste din banii proprii o dată la două săptămâni pentru a putea intra în școală și s-a declarat convins că nu vor exista concedieri în semn de protest.

Topală a vorbit într-un interviu Europei Libere la 2 septembrie, pe fundalul nemulțumirilor create de decizia din 23 august a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP), sprijinită de guvern. Autoritățile cred că angajații din învățământ care nu și-au făcut vaccinul până acum vor prefera să se vaccineze în loc să plătească pentru testele care costă între 350 și 600 de lei.

Potrivit ministrului, rata de vaccinare a angajaților din învățământ este deja în creștere, atingând la începutul noului an școlar 70% în cazul învățământului general, 64% în cazul celui universitar și de 60% în cazul învățământului profesional-tehnic. CNESP cere o rată de vaccinare de 95% în fiecare instituție în parte sau testarea persoanelor nevaccinate până la atingerea acestei rate.

„O prioritate e ca să asigurăm să nu fie pusă în pericol sănătatea copiilor, iar alta – să aducem cât mai mulți copii cu prezență fizică în școli”, a explicat ministrul în același interviu.

Din 1240 de instituții, la învățământ la distanță se mai apelează, în proporții reduse, doar în 78, a mai precizat Anatolie Topală.

Opoziția socialistă a spus că va contesta în justiție decizia de a-i obliga pe angajații din învățământ nevaccinați să-și facă teste din banii proprii. Decizia a fost criticată vehement de primarul Chișinăului, Ion Ceban, un aliat apropiat al socialiștilor, care a spus că vor fi alocați bani din bugetul municipal pentru achitarea testelor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG